Put jednog narcisa…

Fotografija: https://pixabay.com

Namera tokom pisanja ovog teksta mi je da vam približim kako osobe koje imaju izraženu crtu patološkog narcizma osvajaju svoje partnere. Neću pisati o zdravom narcizmu kojeg svi imamo u manjoj ili većoj meri. Stavljam akcenat na dominantnu crtu patološkog narcizma. Narcis može biti i muška i ženska osoba.

Lice narcisa

Osobe sa izraženom narcisoidnošću stvaraju lažni “grandiozni self”, odnosno sliku o sebi. Spolja moraju da deluju savršeno, ambiciozno, perfektno. U svakom smislu oni moraju biti „idealni“. Čim se pojavljuje nešto u većoj meri, može da nam bude dobar znak da gde se pojavljuje višak nešto nedostaje u samoj osnovi da nešto „manjka“. Oni nadkompenzuju u svojim prijateljima, partnerima sve što nemaju u sebi. Kroz druge ljude se „ogledaju“ i to doživljavaju kao sopstveni uspeh. Na taj način im raste osećaj sopstvene veličine. To im je neki vid „hrane“ za preživljavanje. Ukoliko se ne ogledaju, oni ne vrede, nema ih. Sve je prenaglašeno, veliko, moćno, posebno i jednom rečju „Niko kao oni“. Konstantno zahtevaju divljenje i pokornost. Veoma su vešti u manipulaciji i lažima. Takve osobe privlače pažnju gde god da se pojave jer spolja stvarno izgledaju baš kao da treba svi da im se dive. Skloni su preljubama. Potrebno im je „ogledanje“ kroz mnogo partnera jer to stvara osećaj veličine kod njih. Druga strana lica narcisa je sasvim drugačija. Veoma su nesigurni, sa jako malo samopouzdanja, bez razvijene empatije za druge ljude.

Ko bira narcisa?

Biraju ih osobe koje su željne ljubavi i pažnje. Osobe koje svojom ljubavlju žele da promene partnera „narcisa“. Takve osobe su idealne za manipulaciju. Na taj način upadaju u klopku moleći se na kraju za mrvicu ljubavi koju neće ni dobiti. Toliko će podleći pod uticaj, da će ih oblikovati po svojim merilima i izgubiće sebe i svoj identitet.

Kako narcis bira partnera? Partnera biraju veoma vešto jer njihov partner ne može da bude neko ko je prosečan. Osoba koju biraju mora da bude veoma obrazovana, lepa, uticajna sa puno kvaliteta. Jednom rečju mora da bude „trofej“ a to ne može svako da osvoji, samo narcis!

Kako narcis osvaja?

  1. Prva faza je bajkovita i odnosi se na „osvajanje“. Sve izgleda baš kao u bajci. Puno pažnje, lepih reči, razumevanja, skupocenih poklona, ekskluzivnih mesta i milion drugih obećanja. Svakoj osobi pristupaju kao prema „objektu“ koji zadovoljava njihove potrebe. Približiće se svim ljudima, vama bliskim, kako bi ostvarili što bolji kontakt sa vama. Pomislićete da je ta osoba ona „prava“ za vas.

O čemu se zapravo radi? Narcis partnera želi svima da predstavi sa mišlju: „Vidite me!“ Uživa u  zavisti drugih ljudi prema sebi.“Meni svi zavide, ljubomorni su što sam ja sa tobom“.

  1. Druga faza je „Obezvređivanje“. „Niko nije toliko dobar da bude pored jednog narcisa“. U ovoj fazi koristi strategije manipulacije, vređanja, potčinjavanja kako bi svoju grandioznu sliku još više uvećao. Sve što ne podnosi kod sebe projektovaće u partnera. Narcis je  zapravo ta osoba koja mrzi i koja je zavidna prema svima. Često se partneri osećaju veoma iscrpljeno i mučno konstantnim pravdanjem i uveravanjem u suprotno.
  2. Treća faza je „Odbacivanje“. U trećoj fazi se javlja odbacivanje. Prestaje da se javlja i samo nestaje iz vašeg života i okruženja. Veoma je teško shvatiti šta se zapravo desilo i gde je nestala ona osoba sa početka koja je delovala tako nežno sa puno ljubavi. Milion pitanja ali odgovora nema.

Šta sledi nakon ove tri faze? Nakon ove tri faze sledi ponovni povratak narcisa u vaš život. Ponovno javljanje kao da se ništa nije desilo ali sve to naravno posle nekog vremena kada se vi malo udaljite. Princip će biti isti u svakom narednom putu ali će sve ove faze kraće trajati.

Kako sebe sačuvati od veštih “kandži” narcisa? Jedini način je u vama i vašoj odluci da ne nasedate na manipulaciju i laž. Da ne želite više da učestvujete u igri jer je za igru potrebno dvoje. Najbolnije za narcisa je “ignorisanje” jer oni ne podnose da budu odbačeni. To im narušava njihov grandiozni ponos. Oni će tokom ignorisanja biti veoma uporni i zvaće vas sve češće, a potom će prestati. Ako prekinete kontakt, ne pristajte na drugu šansu jer ćete svaki put sve više biti uvučeni u igru i izgubićete sebe. Postaćete  “pijun” sa kojim će se narcis rado igrati. Posle susreta sa takvom osobom je proces oporavka veoma dug. Profesor Nebojša Jovanović kaže:  Ukoliko se susretnete sa narcisom, “bežite!” Šta vi radite?

Olgica Vučenov
About Olgica Vučenov 15 Articles
Diplomirani master psiholog, psihološki savetnik i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije, life i poslovnog koučinga. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentorstvo Srbija, EMCC-Serbia, Evropska asocijacija za integrativni koučing i mentoring EAIPCM. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom i odraslima. Topao terapijski pristup u radu je integrativan i psihodinamski, prilagođen svakom pojedincu uz razumevanje i pružanje podrške.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + twenty =