5 navika koje vas čine nesrećnim

Fotografija: Pixabay.com

Vreme je da ih sasečete u korenu: Ovo su toksične i loše navike koje vas čine nesrećnim! Da biste život počeli da živite punim plućima, ovim navikama recite zbogom.

Sputavate svoja osećanja

Često nam govore da ne bi trebalo da pokazujemo negativne emocije. Sa ovim se prvi put susretnemo još u najranijem dobu. Rečenice poput “ne plači”, čujemo još u detinjstvu.

Malo po malo, učimo kako je pokazivanje negativnih emocija, tuge ili lošeg raspoloženja nešto loše. Istina je da ovakvo zadržavanje emocija može loše da utiče na psihu čoveka, zato sledeći put kada se ne osećate prijatno, podelite to da nekim.

Ne dozvoljavate sebi da pogrešite

Idel ne postoji. Savršena osoba, takođe. Sasvim je u redu doneti pogrešnu odluku ponekad. Prestanite sebe da kažnjavate svaki put kada nešto uradite pogrešno.

Uživate u ulozi žrtve

Svaki put kada nekog drugog okrivite za to što stagnirate, na dobrom ste putu da se osećate nesrećno doveka.

Ako kasnite i za to okrivite gužvu, u tom slučaju ne možete učiniti ništa po tom pitanju, jer će gužve u saobraćaju biti i sutra, prekosutra i tokom mnogih dana. Hoćeš li zato zakasniti do kraja života?

Ali kad kažete da ste vi odgovorni za to što kasnite, to vam daje more izbora. Možete doneti odluku da se probudite ranije ili možete da tražite od šefa da promeni vaš raspored rada. Pokušajte da sagledate sve što se u vašem životu događa iz ovog ugla, i počećete da uviđate prilike umesto prepreka.

Pročitajte i: Čuveni američki psiholog ima recept za srećan život

Fokusirate se na tuđe uspehe

Ako konstantno obraćate pažnju na to šta drugi rade, jasno je da ćete biti nesrećni. Ne možete znati sa čim se ta druga osoba suočava. Možda vam tuđi život deluje savršen, a da on to zapravo i nije. Uostalom tuđi uspeh nikako ne sputava vaš.

Predlažemo vam da donesete svest o sopstvenom životu. Isprobajte sledeći jednostavan metod da započnete ovaj put. Svakog dana morate prepoznati i zapisati najmanje 5 stvari koje ste postigli i na koje ste ponosni. Pomoći će vam da vidite vrednost u svom životu i da idete napred.

Tuđe mišljenje vam je bitno

Odvojite trenutak za razmišljanje o tome koliko često pokušavate da ostavite “pravi” utisak na druge ljude i koliko vam to donosi sreću. Ako zaključite da ste zavisni od tuđeg mišljenja, vreme je za promenu.

Psiholozi kažu da ljudi koji brinu zbog tuđeg mišljenja se češće osećaju depresivno i anksiozno. Bitno je da to što radite se dopada prvenstveno vama, a ne vašoj okolini. U budućnosti se više oslanjajte na sebe, a ne na ljude koji pokušavaju da vas ubede da je dobro ono što oni kažu.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 9 =