Zadatak iz matematike izazvao buru na društvenim mrežama

Fotografija: Facebook.com

Prava pravcijata bura na društvenim mrežama ovih dana izazvana je, sasvim neočekivano – jednim zadatkom za drugi razred osnovne škole. U pitanju je zadatak iz matematike koji je totalno zbunio sve koji su ga pročitali.

Da su se roditelji vratili u školske klupe, svedoči činjenica da se, bukvalno “ubiše” oko računanja i toga ko je u pravu, nesvesni da je možda ipak reč samo o štamparskoj grešci.

Na društvenoj mreži Fejsbuk objavljen je zadatak iz matematike za drugi razred osnovne škole, a oni koji su davno završili svoje školovanje isti već danima pokušavaju da nađu tačno rešenje.

Odgovori su išli od 25, 75, 100 ili čak 125 dinara!

“Muko moja, matematika udžbenik, 2. razred. ‘Jana je u knjižari kupila slikovnicu koja košta 100 dinara. Prodavačica joj je vratila kusur 25 dinara. Koliko košta slikovnica koju je Jana kupila?'” – stoji u ovoj objavi uz sliku zadatka za čijim se tačnim odgovorom još traga.

Korisnici Fejsbuka u komentarima pokušavaju da odgonetnu odgovor za ovaj matematički zadatak, neki od njih misle da je reč o trik pitanju, kako bi se razvijale logičke sposobnosti učenika, dok drugi imaju duhovite odgovore poput “Amateri, Jana je dobila 25 odsto popusta” ili “Odbili joj PDV”.

“Prodavačica – 25 din. = manjak u kasi”, nastavili su u šaljivom tonu komentari na drugoj Fejsbuk grupi, budući da se zadatak nezamislivom brzinom širi društvenim mrežama.

Neki se pitaju i “Postoji li novčanica od 125 dinara?”, a ima i onih koji bi želeli da znaju šta učiteljica smatra tačnim odgovorom.

“Sad će Jana ovde da osvane na video snimku kako je prevarila prodavačicu”, jedan je od komentara, onda kada su odrasli prestali da domišljaju odgovor i počeli da svemu daju duhoviti ton.

Ako pažljivo čitate zadatak dobićete odgovor upravo u samom tekstu. Naime, u prvoj rečenici stoji da je “Jana u knjižari kupila slikovnicu koja KOŠTA 100 dinara”. Dakle, trik pitanje ili štamparska greška?

Izvor: BIZlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =