Znakovi da preterujete sa konzumiranjem šećera

Fotografija: Pixabay.com

Iako se možda kontrolišete i ne jedete toliko slatkiša, to ne znači da ne unosite previše šećera u organizam. Poznato je da i poneke na ukus slane namirnice sadrže opasne šećere, a tu je i voće. Ovo su znakovi da unosite previše šećera u organizam.

Višak šećera u organizmu može biti jako opasan za vaše zdravlje, pa bi trebalo njegovu upotrebu svesti na minimum.

Mnogi ljudi pate od dijabetesa i ne bi smeli da jedu šećere ni u kom obliku. Međutim, oni misle da se ta ograničenja odnose samo na kolače i slatkiše. To je daleko od istine. Na primer, hleb sadrži gomilu šećera, kao i krompir. O voću ne bi trebalo ni pričati.

Evo kako da na najlakši način prepoznate da ste uneli u organizam višak šećera i kako da sprečite da vam oni naškode.

Fotografija:pixabay.com

Osipate se oko usta i po bradi

Stručnjaci umeju da kažu da akne nemaju nikakve veze sa ishranom, ali ipak, od viška šećera možete da se ospete.

Šećer povećava nivo hormona u krvi, pogotovo androgena, koji su povezani sa upornim hormonalnim aknama. One se najčešće pojavljuju oko usta i po bradi, odnosno u viličnom području.

Ako primetite ovakvu pojavu na koži, unosite više vode i smanjite namirnice koje su bogate šećerom. Na bi bilo loše i da odete kod lekara kako biste proverili nivo glukoze u krvi.

Previše ste potišteni

Neke studije su povezale šećere sa poremećajima raspoloženja, pa i depresijom. Osim u krvi, šećer se taloži i u neurotransmiterima u vašem mozgu koji regulišu vaše raspoloženje. Šećer posebno izaziva nagli porast hormona serotonina. To na trenutak doprinosi tome da se osećate bolje, ali na duže staze može rezultirati depresivnim raspoloženjem. Osećaćete se umorno i mrzovoljno.

Zamenite namirnice bogate šećerom i ugljenim hidratima onim sa proteinima i imaćete mnogo više energije.

Ne možete da se odmorite tokom spavanja

Poznato je da jedenje slatkiša pre spavanja može da dovede do nemogućnosti da zaspite. Šećer vam povećava energiju u telu na prečac i dovodi do uznemirenosti koja se može protezati kroz celu noć.

Pa, čak i ako zaspite, može vam se desiti da se budite ili da loše sanjate. Naredno jutro ćete se sigurno probuditi mnogo umorniji nego što ste to bili pre nego što ste legli. Važno je pridržavati se pravila da se poslednji obrok pred spavanje pojede minimum dva sata pre leganja. Usput, opet bi bilo dobro da to bude neki proteinski obrok.

Često vam se javlja karijes

Nije nepoznato da je šećer glavni uzročnik nastanka karijesa. Kada se šećer nalepi na zubni plak onda se javljaju kiseline koje ga razjedaju i prave šupljine kao stvorene za razmnožavanje bakterija. Tako nastaje karijes i tako vam se kvare zubi.

Ukoliko primetite da vam se jednom mesečno javlja karijes, neophodno je da smanjite unos šećera u organizam, ali i da posetite lekara i proverite stanje šećera u krvi.

Stalno ste gladni

Ukoliko unosite šećer koji nije u kombinaciji sa proteinima ili vlaknima, onda vas on neće zasititi.

 

Takav šećer dovodi do povećanja glukoze u krvi, a to izaziva glad. Na primer, kada pojedete krišku hleba na početku ćete se osećati sito, ali posle kratkog vremena će vas “napasti” velika glad. Umesto ovakvih obroka, bilo bi dobro da sebe počastite salatom sa laganim mesnim obrokom i nećete imati problema, a glukoza će biti pod kontrolom.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 1 =