Zašto toliko kritikujemo svoj fizički izgled?

Izvor: Pexels.com

Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primećujete svoje nedostatke. Međutim, kada nam fizički izgled postane opsesija koja ugrožava i zdravlje, vreme je da stavimo prst na čelo i promenimo pogled na sebe.

Živimo u društvu i svetu gde naš imidž i fizički izgled definišu našu ličnost. Ni na trenutak ne zastanemo i ne razmislimo o tome da je lepota relativan pojam, već postajemo objekti estetskih normi koje nameću javnost i moda i na taj način svi izgledamo identično, kao da smo stavljeni u jedan kalup.

Sve više ljudi jednostavno robuje svom fizičkom izgledu, što može na kraju da dovede do opsesije i raznih poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i emotivnog poremećaja kao što je sindrom iskrivljenog ogledala.

Izvor: Pexels.com

Sindrom iskrivljenog ogledala sastoji se u tome da imamo iskrivljenu sliku o sebi, u negativnom smislu – tražimo i pronalazimo mane i nedostatke koji zapravo ne postoje ili uveličavamo mane koje imamo.

Radi se o emocionalnom poremećaju koji je vrlo značajan, zbog mogućih posledica koje sa sobom nosi. Često je povezan s poremećajima poput anoreksije i bulimije. Dakle, radi se o tome da realna slika i ona koju imamo o sebi nisu iste, što rezultira nesigurnošću i nezadovoljstvom vlastitim telom, jer ono ne ispunjava norme koje nam nameće društvo.

Osoba koja pati od ovog sindroma ne može da sagleda stvari objektivno i njena potreba da poboljša svoj izgled odlazi u ekstrem i u velikoj meri zavisi od mišljenja drugih.

Kako se boriti sa ovim sindromom?

Treba biti jako oprezan već kod prvih pokazatelja poremećaja, jer on vodi do depresije, sociofobije, a može biti čak i uzrok samoubistva.

Iz svih tih razloga nužna je pravovremena psihološka pomoć. Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primećujete svoje nedostatke. Takođe je normalno, do određene granice, da mane pokušavate da prikrijete i ublažite i samim tim da poboljšate svoj izgled koliko je to moguće. Ipak, kada nam fizički izgled postane opsesija, pa počnemo da se podvrgavamo brojnim estetskim zahvatima, ugrožavajući na taj način i zdravlje, vreme je da se zabrinemo i promenimo pogled na sebe.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =