Mesta koja morate obići kada posetite Krakov

Iako je trenutno aktuelan odabir letovanja i svi bi najradije pobegli od gradske vreve i vrelih pločnika, leto brzo prođe, a želja za putovanjima i dalje ostaje. Idealan odabir za jesenji period je neki od Evropskih gradova, a kako bi budžet istrpio i ovaj trošak, predlažemo Vam Krakov, koji je relativno blizu ukoliko putujete iz Srbije, a uvek se može naći neki povoljan aranžman.

Kao i svaki veći grad sa bogatom istorijom, i Krakov ima mnoga mesta za čiji Vam obilazak neće biti dovoljan jedan boravak, da ne pričamo o njegov okolini. Ipak, postoje neke znamenitosti koje se moraju videti, ukoliko ste tamo prvi put.

Krakov je je jedan od najstarijih gradova Poljske i njena bivša prestonica. Za razliku od Varšave, čiji su mnogi delovi bili razoreni tokom Drugog svetskog rata, U Krakovu su i dalje očuvani brojni primeri srednjovekovne arhitekture. Gradsko jezgro je takvo da je većinu glavnih lokacija moguće obići pešice. Najpoznatije atrakcije smeštene su u istorijskom delu.

Stari grad Krakov predstavlja ponos Poljske, jer je, osim što je prepun srednjovekovnih spomenika, ulica sa kaldrmom, živopisnih kafića i barova, jedan od retkih gradova koji nije uništen u Drugom svetskom ratu, pa je sačuvao svoj prvobitni izgled i time stekao reputaciju jedne od najpoluarnijih turističkih destinacija. Zbog svoje istorijske i kulturne vrednosti, uvršten je na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Centralno mesto starog grada predstavlja trg Rinek, koji je obično prirodna tačka početka i završetka svakog obilaska. Ovaj trg sa svojih 200 metara kvadratnih predstavlja jedan od najvećih srednjovekovnih trgova u Evropi, a oduvek je bio je mesto različitih javnih proslava i okupljanja. Poznato je da je Tadeuš Košćuško sa tog trga pozivao narod na pobunu protiv stranog režima koji je u to vreme vladao.

Stari grad je takođe dom drugom najstarijem univerzitetu u Centralnoj Evropi, Univerzitetu Jagielo. Na ovom univerzitetu svojevremeno je studirao Nikola Kopernik.

Drugi glavni deo centralnog dela Krakova jeste Jevrejska četvrt Kažimjerž. U ovoj četvrti sniman je film „Šindlerova lista“.  Ovde je preko 500 godina bio centar života Jevreja u Krakovu. U Drugom svetskom ratu četvrt je sistematski uništena,  a ono što je ostalo od nje je tokom narednih decenija i dalje propadalo, dok devedesetih godina nije ponovo oživeo, i sada je najuzbudljiviji deo Krakova sa svojim boemskim duhom i umetničkim šmekom. Istorija ovog dela grada ovekovečena je u brojnim sinagogama i jevrejskim grobljima.

Kraljevski kompleks Vavel nalazi se na vrhu istoimenog brda, između starog grada i Kažmjerža. Ovaj kompleks sastoji se od katedrale i dvorca. Kao političko i kulturno središte grada u 16. veku, ovaj kraljevski dvorac se može smatrati simbolom nacionalnog identiteta. Sada je muzej i sastoji se od pet različitih sekcija: primaće sobe, trezora, privatnog kraljevskog dela, dela sa arheološkim ostacima (Lost Wawel) i galerije orijentalne umetnosti.

Katedrala je pretežno građena u gotskom stilu, ali kapele oko nje su kasnije građene u različitim stilovima. Kraljevska kripta Svetog Leonarda koja se ove nalazi je 2010. godine postala počivalište bivšeg predsednika Poljske Leha Kačinjskog i njegove supruge. Obilazak ovog kompleksa zbog svojih brojnih zanimljivosti može da potraje i čitav dan, pa je korisno pre dolaska napraviti plan i ranije kupiti karte za željene postavke i izložbe.

Pomenute oblasti, iako najpopularnije, ne čine ni mali deo onoga što se treba videti u Krakovu i okolini. Pomenimo samo poznati rudnik soli Velička, čiji je obilazak doživljaj za sebe, i logor Aušvic, o kome nije potrebno mnogo pričati. Zato predlažemo da u svoj raspored uvrstite bar još jedan dolazak, kada ćete moći videti sve ono što ste propustili, a vratite se onome što je ostavilo najveći utisak na vas!

About Marija Kuzmanović 23 Articles
Diplomirala menadžment u turizmu, a onda se predomislila, upisala i završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a osim njene porodice, psihologije i pisanja, najviše uživa u putovanjima, čitanju, domaćoj kafi i seriji Prijatelji. Od skora ima svoj blog "Dnevna doza mentalnog zdravlja", čiji je cilj da pomogne ljudima da što bolje upoznaju sebe i da vode što kvalitetniji život.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 2 =