Zašto se ne prihvataju reklamacije za obuću

Fotografija: www.pixabay.com

Svaka treća reklamacija u Srbiji vezuje se za cipele i patike, a odgovor trgovaca u gotovo 70 odsto slučajeva je negativan.

Nekada se u odbijanju pritužbi prodavci pozivaju na ovlašćene laboratorije, od kojih se nikako ne može očekivati pozitivan odgovor. Jer, upravo oni daju potvrde kvaliteta pri uvozu i ne mogu kasnije svoje potvrde i pobijati.

To je nedavno shvatila i Beograđanka koja se trgovcu požalila na kvalitet patika. Kako propisuje zakon, odgovor od trgovca je dobila u roku od osam dana. Reklamacija joj je odbijena uz objašnjenje – “nepravilno korišćenje”, a to je potvrdio i “Jugoinspekt” kao ovlašćena laboratorija. Problem je što je ova laboratorija uvozniku potvrdila kvalitet iste sportske obuće.

To je, prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača Srbije, klasičan primer sukoba interesa. On smatra da je nedopustivo da kuća koja potvrđuje kvalitet obuće kasnije presuđuje o reklamaciji na tu istu obuću.

Rok za reklamaciju od šest meseci je dat upravo zbog toga što je u toku tog perioda odlepljivanje đonova ili rašivanje posledica najčešće fabričke greške, nikako greške potrošača, kaže Bogosavljević.

Iza objašnjenja “nepravilno korišćenje” ili “nepravilno održavanje” najčešće stoji loš kvalitet.

Godišnje Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača (NOPS) stigne oko 17.000 žalbi na kvalitet proizvoda i usluga. Trećina se odnosi na telekomunikacije – mobilne telefone, ali i usluge, druga trećina na kvalitet obuće, a poslednja trećina na svu ostalu robu i usluge. To znači da se godišnje na kvalitet obuće NOPS požali oko 5.600 građana.

Najveći problem je što se potvrde o kvalitetu izdaju samo na osnovu organoleptičkih analiza, kaže predsednik NOPS Goran Papović. Potvrđuju kvalitet na osnovu izgleda patike. Dodatno je što trgovci reklamacije i ne šalju laboratorijama, već odgovore sami i to najčešće negativno. Moramo da uvedemo standarde u propise koji bi garantovali kvalitet robe pri uvozu, ističe on.

Izvor: www.bizlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − 7 =