Zašto je ženama uvek hladnije nego muškarcima

Foto: Pixabay.com

Ne, niste umislile da se smrzavate dok je vašim muškim kolegama vruće. Postoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvek hladnije. Evo nekoliko razloga zašto je ženama hladnije od muškaraca.

1. Žene imaju višu telesnu temperaturu od muškaraca

Studija koju je napravio Univerzitet u Merilendu i koja je objavljena u JAMA Network utvrdila je da, iako telesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, telesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Iako bi bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvek toplije, ipak to nije tako. Naime, kad se vaše telo navikne na topli vazduh, hladniji vazduh se čini još hladnijim.

2. Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu telesnu temperaturu

Sve to je još izraženije kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Naime, hormoni utiču na telesnu temperaturu, iako vi to možda ne primećujete.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca

Sigurno ste već primetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu The Lancet, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stepeni.

Naravno, ako osećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam za ostatak tela biti toplo.

4. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca

Metabolička stopa muškaraca je za oko 23 odsto veća nego metabolička stopa žena. Brzina kojom sagorevate hranu utiče i na proces zagrevanja tela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tela hladnija od muških.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 1 =