Zašto je toliko važno da porodica ima svakodnevnu rutinu?

Fotografija: Pixabay.com

Svakodnevne rutine pomažu porodici da obavi sve dnevne obaveze. Kroz rutinu se članovi porodice zbližavaju, a ona je dobro osmišljena ako zadovoljava potrebe svih članova

Rutine: osnova

Porodice se organizuju pomoću niza različitih rutina kako bi svi članovi uspeli da urade sve što su planirali, proveli neko vreme zajedno, pa čak se i zabavili. Svaka porodica ima sebi svojstvene rutine. One pomažu članovima da uvek znaju koje su njihove obaveze, kad i šta treba da urade i kojim redosledom.

Na primer, vaša porodica možda ima:

Svakodnevne jutarnje rutine za radne i školske dane, rutine za kupanje, spavanje, obroke, pozdravljanje kada se uđe ili izađe iz kuće;
Nedeljne rutine za kućne obaveze, pranje i čišćenje;
Druge rutine koje uključuju raspuste, praznike i porodična okupljanja.
Porodični život odvija se bolje pomoću nekoliko rutina, ali to nije jedini razlog zašto su one važne.

Rutine vašoj deci govore šta je porodici značajno. Zato najvažnije rutine ponekada nazivamo ritualima. Takve rutine jačaju uverenja članova porodice, postepeno formiraju ubeđenja, sisteme vrednosti i doprinose osećaju pripadnosti i zajedništva unutar porodice.

Pridržavajte se svakodnevnih rutina kako biste deci pomogli u stresnim situacijama kao što su rođenje novog deteta, razvod, bolest i smrt člana porodice ili preseljenje u novi grad ili državu.

Pročitajte i: 5 razloga zašto su tetke nezamenljive kraljice

Zašto su rutine dobre za decu

Neka deca više vole da imaju rutinu ili im je ona neophodna, dok druga nemaju potrebu za njima. Evo koji su opšti doprinosi uvođenja rutina za decu:

Sigurnost i pripadnost

Kada su obaveze i okruženje u kući organizovani i prepoznatljivi deci i tinejdžerima, oni se osećaju sigurno i bezbedno. Znaju da se neko uvek brine o njima, pogotovo u stresnim situacijama ili tokom teških faza razvoja kao što je pubertet.

Takođe, rutine koje se odnose na zabavljanje i druženje jačaju porodične odnose. Na primer, čitanje priča sa detetom pred spavanje ili izlasci posle treninga, koji uključuju omiljenu poslasticu, mogu postati specijalni trenuci koje ćete deliti sa svojim detetom.

Veštine i odgovornost

Kada detetu date obaveze u okviru porodičnih rutina, učite ga odgovornosti i nekim osnovnim veštinama kao što je sposobnost da organizuje sopstveno vreme. To će mu biti značajno tokom celog života.

Mala deca (2–3 godine)

Raspremanje igračaka i knjiga;
Kačenje odeće u orman;
Postavljanje stola.
Deca postaju samostalnija kada mogu da urade svoj deo rutine bez vaše pomoći ili nadgledanja.

Pročitajte i: Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Zdrave navike

Malu decu kroz rutine učite zdravim navikama kao što su pranje zuba, redovno uzimanje leka, vežbanje ili pranje ruku posle upotrebe toaleta.

To znači da su one dobre za dečje zdravlje. Na primer, deca koja redovno peru ruke ređe obolevaju od gripa ili nekih drugih učestalih bolesti. Takođe, rutine umanjuju stres, a manje stresa je dobro za dečji imunitet.

Svakodnevne rutine pomažu uspostavljanju biološkog sata. Na primer, rutina za odlazak u krevet pomaže detetu da uvek zna kad je vreme za spavanje. To može biti značajno kad deca uđu u ranu adolescenciju i njihov biološki sat počne da se menja.

Često se porodicama dešava da im je život preterano organizovan. Dobra strana rutina je da olakšavaju organizaciju porodičnog života, ali je značajno da deca i roditelji imaju i malo slobodnog vremena za igru, opuštanje i kreativnost.

Zašto su rutine dobre za roditelje?

Da bi se rutine uspostavile, potreban je izvestan napor. Ali kada ih jednom uspostavite, one će vam mnogo koristiti:

Pomoću rutina se lakše završavaju svakodnevne obaveze i oslobađa se vreme za druge stvari;
Redovne i učestale rutine daju vam osećaj da kao roditelji činite dobro za svoju porodicu;
Kada imate puno posla, rutine vam daju osećaj organizovanosti i kontrole, čime smanjujete stress;
Zahvaljujući rutinama, ne morate uvek da rešavate nesuglasice ili da donosite odluke. Na primer, nedeljom uveče se jede pica, što znači nema potrebe da se raspravljate oko toga šta je za večeru.
Ako imate osećaj da ne provodite dovoljno vremena sa svojom decom, razmislite na koji način možete više da ih uključite u već postojeće rutine. Kako da promenite rutinu i uključite i decu? S druge strane, ako postoje aktivnosti za koje trenutno nemate vremena, smislite kako da ih ukombinujete u svoje redovne porodične rutine?

Pročitajte i:

Kako kreirati dobru svakodnevnu rutinu?

Ne postoje pravila o tome koliko rutina treba imati I kakve vrste treba da budu rutine. Svaka porodica je drugačija. Ako nešto u jednoj porodici dobro funkcioniše, u drugoj možda neće.

Vaše rutine bazirajte na individualnim porodičnim potrebama. Imajte u vidu da efikasne rutine obično imaju tri ključna obeležja:

Dobro planiranje: u rutini koja je dobro isplanirana svako zna svoju ulogu, doživljava je kao razumnu i pravičnu i zna šta treba da uradi. Na primer, deca znaju da se svaki dan posle večere smenjuju u obavezama pranja i brisanja sudova.
Redovnost: dobre rutine postaju deo svakodnevnog porodičnog života. Na primer, radujete se nedeljnom ručku sa bakama i dekama.
Predvidljivost: ako je rutina dobro uspostavljena, sve se dešava u istom redosledu svaki put. Na primer, veš uvek perete vikendom, tako da ste sigurni da će odeća biti spremna za ponedeljak ujutru.
Uspostavljanje rutina je od velike pomoći deci sa teškoćama, a još je važnije za decu kojoj je teško da razumeju promene ili ih loše podnose.

Mala deca i predškolci: ideje za svakodnevne rutine

Maloj deci i predškolcima možete uvesti sledeće rutine:

Jutarnja priprema za školu;
Druženje sa drugom decom, recimo na igralištu;
Obroci;
Druženje kroz igru i razgovor svaki dan;
Čitanje knjiga ili pričanje priča;
Umirujuće vreme uveče pred odlazak na spavanje.
Rutina za odlazak na spavanje za malu decu može podrazumevati pranje zuba i promenu pelena, čitanje knjige za umirivanje, zatim prelazak u krevet za specijalnu pesmicu i poljubac za laku noć.

Školarci: ideje za svakodnevne rutine

Za školarce možete uvesti sledeće rutine:

Spremanje ujutru i odlazak u krevet uveče;
Spremanje igračaka;
Druženje i igranje sa drugom decom, recimo jednom ili dva puta nedeljno svake nedelje;
Davanje džeparca u redovno vreme određenog dana;
Vannastavne aktivnosti kao što su hobiji ili sport;
Kućne obaveze kao što su postavljanje stola pre obroka, pražnjenje mašine za sudove, pomoć oko sređivanja čistog veša, briga oko kućnog ljubimca.
Za decu školskog uzrasta možete uvesti rutinu igranja sa prijateljem onim danima kada vi ne morate da idete na posao. Na primer, ponedeljkom posle škole detetu je dozvoljeno da pozove jednog prijatelja kući. Kada prijatelj ode, oko 17 h, dete mora da sredi igračke pre nego što postavi sto za večeru.

Tinejdžeri: ideje za svakodnevne rutine
Starija deca i tinejdžeri će možda prerasti neke rutine ili početi da ih izbegavaju. Zato je potrebno biti fleksibilan i adaptirati rutine prema uzrastu deteta. Na primer, dečje rutine vezene za odlazak na spavanje ili obaveze u kući moraćete vremenom da menjate.

Za tinejdžere možete uvesti rutine za:

Sređivanje čistog veša ili kreveta i spremanje soba;
Domaće zadatke;
Vannastavne aktivnosti kao što su hobiji ili sport.
Večernja rutina radnim danima za tinejdžera mogla bi da bude tuširanje na brzinu nakon treninga, obrok sa porodicom, pomaganje u sređivanju sudova, nekoliko sati za domaće zadatke.

Rutine za celu porodicu: ideje

Možete uvesti rutine za:

Zajedničko pripremanje porodičnih obroka;
Porodična druženja kao što su redovne šetnje posle večere ili večernje gledanje filmova;
Porodični sastanci ili samo razgovori o tome kako je ko proveo dan;
Specijalna pojedinačna družeja sa roditeljima;
Viđanje sa članovima proširene porodice i prijateljima;
Učestvovanje u posebnim proslavama ili aktivnostima sportskog kluba, komšiluka itd.

 

Izvor: zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − one =