5 razloga zašto su tetke nezamenljive kraljice

Fotografija: Pixabay.com

Jednom kada se uspostavi otvoren odnos pun razumevanja, dete će svojoj tetki lakše poveriti neke stvari nego roditeljima. Evo zašto su tetke nezamenljive!

“Ulaskom u vezu sa sadašnjim partnerom u moj život je ušla i jedna predivna plavokosa devojčica, njegova nećaka, koja je zarobila i moje srce. Malo je reći da joj već biram božićne poklone, veselim se svakom susretu, a ne sumnjam ni u to da ću početi da joj pišem i priče.

Mada sam zbog životnih okolnosti godinama mislila da nikada neću imati nećaku ili nećaka, njen ulazak u moj život otvorio mi je novi pogled na svet, ali me i podsetio na to koliku je ulogu moja teta imala u mom životu.

Iako imam četiri tete, tek je jedna od njih sa mnom razvila poseban odnos koji traje i tridesetak godina kasnije te je, bez imalo sumnje, osoba koja je najviše uticala na oblikovanje mojih pozitivnih osobina. I upravo su takve posebne tete potrebne svakom detetu, bilo dečaku ili devojčici. ”

1. Razvijaju poseban odnos sa detetom

Da bi neko bio tetka koja će s detetom razviti odnos pun poverenja i uvažavanja, nije dovoljno samo biti povezan sa detetom krvnim ili bračnim vezama i tek tu i tamo posetiti ga na pola sata. U taj se odnos mora ulagati od prvog dana te, dakako, vodstvo u tome moraju preuzeti odrasli.

Odlasci u šetnju, igranje u obližnjem parku, samostalni izleti kada nećak/inja dovoljno poraste, skupljanje kestena, navijanje na školskim utakmicama i priredbama – sve su to naoko male stvari koje, kada se zbroje, imaju presudnu ulogu u tome hoće li teta s nećakom/injom razviti odnos koji će potrajati čitav život i zbog kog će dete steći poverenje.

2. Deca im se lakše poveravaju nego roditeljima

Jednom kada su stvoreni temelji otvorenog odnosa punog razumevanja, dete će svojoj teti mnogo lakše poveriti neke stvari nego roditeljima. Naime, njima nije na prvom mestu disciplina nego s nećacima razvijaju odnos koji kod određenog broja roditelja izostaje.

Dakako, tete ne moraju 24 sata dnevno brinuti o svojim nećacima pa su samim time odmorenije i spremnije na igru i zabavu te će upravo to kod deteta stvoriti osećaj sigurnosti. Poveravanje o prvim simpatijama, priznanje o lošim školskim ocenama ili ipak možda vršnjačkom nasilju nešto je što svako dete mora imati kome da kaže, a često je to baš teta kojoj veruje.

3. Imaju status uzora

Deca najviše uče posmatrajući druge oko sebe i njihove radnje, što se u psihologiji naziva učenje po modelu. Prema mišljenju psihologa Alberta Bandure, koji je i utemeljio ovaj koncept, to je oblik socijalnog učenja u kojem dete posmatra sve što čine njegovi bližnji, te potom i samo ponavlja jednake radnje. Upravo je zato vrlo važno kako će se teta ponašati u društvu nećaka.

“Na primer, pamtim kako je tokom mog detinjstva moja tetka uvek bila nasmejana i vedra, nezavisno o tome kakve je probleme imala. Pamtim kako nikada nije finansijski zavisila od muškarca. Pamtim kako je ulagala u sebe i u svoje obrazovanje pa u tridesetima odlučila da upiše fakultet. Sve je to uticalo i na mene jer mi je pokazala da ne postoji to što žena ne može ostvariti ako u to uloži celu sebe. Osim učiteljica, bila je jedina žena u mom okruženju koja nije verovala u granice i predrasude.”

4. U njima deca vide kul odraslog prijatelja

Već samim tim što u odnosu s tetkom nije (u većini slučajeva) prisutna ozbiljnost kao u odnosu s roditeljem, dete često nju doživljava kao svog velikog, odraslog prijatelja.

Ako tetka pritom ima zanimljiv posao, putuje svetom ili je naprosto u bilo kom pogledu podosta različita od roditelja deteta, ono je doživljava kao jedinstvenu, otkačenu osobu u svom životu.

“Na primer, niko nije bio ponosniji od mene što je moja tetka kao medicinska sestra mogla da daje injekcije bolesnima i što je proputovala čitavu Evropu i nosila mi poklone s putovanja. Iako naizgled možda sasvim nevažno, te će sitnice detetu pokazati različite načine življenja kojima je okružen.”

5. Uvek su tu kao rezervni roditelj

Dakako, odnos sa tetom ne sastoji se samo u zabavi i druženju. Pre ili kasnije, makar u odraslom dobu, život će pokazati svoju okrutniju i manje lepu stranu, a tada je posebno važno znati da možemo računati na tetku, napose ako nemamo prisan odnos s roditeljima.

Ili, rečima škotske književnice i aktivistkinje Sare Šeridan, tetka je komadić sigurnosti za dete, neko ko će uvek čuvati tvoje tajne i uvek biti na tvojoj strani.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 15 =