Koliko puta možemo nositi farmerke pre pranja

Fotografija: Pixabay.com

Gotovo svi imaju mišljenje o tome koliko puta možete nositi farmerke pre nego što ih bacite u veš mašinu. Neki tvrde da je nošenje farmerki više od tri puta pre pranja odvratno, drugi ih nose i do 10 puta pre pranja, a neki, poput šefa Levi’sa Čipa Burha, uopšte ih ne peru kako bi očuvali kvalitet.

S obzirom na to da se koža, kao najveći organ, neprestano obnavlja i ljušti, Men’s Health je odlučio da istraži predstavlja li svo to skupljanje mrtve kože i bakterija bilo kakve rizike za zdravlje.

Ali prvo, koliko puta nosite farmerke pre pranja? 63% čitalaca Men’s Healtha u anketi se izjasnilo da nosi farmerke barem četiri puta pre pranja, dok 37% tvrdi da ih nikad ne nosi više od tri puta pre pranja.

“Jednom je jedini tačan odgovor. Posebno ako se vozite javnim prevozom”, tvrdi jedan korisnik Tvitera. Nekoliko njih kaže kako redovno pranje pomaže održavanje oblika farmerki, dok 23% ljudi priznaje da ih nosi barem 10 puta pre pranja.

Fotografija: Pixabay.com

Da li je nošenje prljavih farmerki zdravstveni rizik?

Nošenje prljavih farmerki više od 10 puta pre pranja zvuči malo odvratno. Međutim, šanse za razvoj bakterijskih infekcija prilično su malene, kaže dr. Steve Žu, mr.dr.sc. i nastavnik na odeljenju za dermatologiju na Univerzitetu “Northwestern Feinberg”.

“Koža je prilično dobra prepreka infekcijama”, rekao je za Men’s Health. Većina zdravih momaka ne treba da se brine ako izbegava pranje rublja.

Međutim, postoji mogućnost da u genitalnom području razvijete svrab ili gljivičnu infekciju, kaže dr. Adrien Houton, direktorka kliničke i kozmetičke dermatologije u njujorškoj bolnici “Stony Brook Medicine”.

“Mnogo muškaraca će imati atletsko stopalo”, objašnjava za Men’s Health. Ne nosite li čarape pre navlačenja donjeg rublja, gljivice se sa stopala mogu proširiti na genitalno područje i farmerke , gde će nastaviti da rastu dok ih ne operete.

“Samo redovnim kretanjem i hodanjem gljivice će nastaviti da rastu”, kaže. Dodaje da muškarci sa ekcemima, otvorenim ranama ili čak samo suvom kožom imaju veću verovatnoću da će razviti bakterijsku infekciju. Kaže i da ulje u pantalonama može uzrokovati akne ili folikulitis.

Fotografija: Pixabay.com

I, koliko često bismo trebali da peremo farmerke?

Prema Houtonovoj, ne postoje medicinske smernice kojima bi se preciziralo koliko često treba prati bilo koje rublje tako da to zavisi o ličnim preferencijama. Stručnjakinja za čišćenje Džoli Ker preporučuje pranje nakon svakih pet do 10 nošenja, prenosi Esquire. Ako želite da održite dugovečnost pantalona, izokrenite ih tokom pranja ili se odlučite za ručno pranje.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + nine =