Kako (ne) uspeti u preduzetništvu?

Fotografija: www.bizlife.rs

Piše: Andrija Gerić, sportski psiholog i bivši odbojkaš 

Biti preduzetnik u većini stvari slično je kao biti vrhunski sportista. Ono što im je zajedničko jeste da imaju konkurenciju, moraju da budu posvećeni i fokusirani, pripremljeni da u važnim momentima, kada je „pritisak” veliki, daju svoj maksimum. Mnoge strategije iz sporta se mogu vrlo uspešno koristiti i u preduzetništvu.

Možda su jedne od najvažnijih stvari jasna vizija i jasan cilj. Zbog toga je za preduzetnika važno da dobro zamisli kako izgleda to što želi da postigne i da unapred osmisli detalje budućeg uspeha.

Kako izgraditi firmu da bude baš onakva kakvu je vi želite? U prvom trenutku možda ne znate kako ćete uspeti i šta ćete sve morati da uradite da biste ostvarili svoj cilj. Zato je važno da sliku cilja držite u glavi i dozvolite sebi da osećate sve ono što ćete osećati kada cilj bude ostvaren. Važno je da se uživite potpuno, kao da se to sada dešava. Za svaki slučaj, proverite da li je baš to ono što zaista želite. Upravo ta slika i taj osećaj mogu biti odlična motivacija i „gorivo” za momente kada vam baš i ne ide najbolje. Kao i u sportu, i u biznisu postoje loši dani. Dani u kojima želite da napustite sve i da odustanete. Upravo za te dane možete iskoristiti ovaj osećaj i sliku da se podsetite zašto sve to uopšte i radite.

Iz mog, za sada još uvek kratkog, preduzetničkog iskustva, mogu reći da između sporta i preduzetništva postoje i tri velike razlike:

‒ Preduzetništvo više podseća na čitavu sportsku karijeru nego na konkretnu utakmicu(meč) ili, recimo, jednu sportsku sezonu. Preduzetništvo, eventualno, možemo uporediti sa maratonom ‒ trkom u kojoj rezultati dolaze nakon dugo vremena.

‒ Za razliku od sporta, gde sportista poznaje taktiku, tehniku i skoro sve tajne sporta i posla kojim se bavi, u preduzetništvu na početku ima mnogo nepoznatih stvari sa kojima se suočavate i koje nemaju nikakve veze sa vašom strukom. Vaše znanje o temama koje su neophodne za uspešnog preduzetnika možda nije dovoljno. Administracija, poznavanje propisa, marketing i brend, organizacija posla, knjigovodstvo ili logistika mogu biti za vas potpuno nepoznati, teško razumljivi i opterećujući. Kao kad bi, na primer, u vaterpolo tim ubacili nekog ko se bavi mačevanjem.

‒ U sportu se rezultati ostvaruju u relativno kratkim vremenskim rokovima, a česte su i provere forme, a samim tim ste, na neki način, i sprečeni da ponavljate greške. Imate više prilike za korekciju. U preduzetništvu mogu da prođu meseci dok vi shvatite šta je pogrešno, što je pogubno za vaš posao.

Kao preduzetnik morate biti spremni da učite o stvarima koje vas baš i ne interesuju, da potrošite na to mnogo vremena i u prvi mah možda i ne shvatite zašto je to važno. Mnogo veština je potrebno da bi firma bila uspešna. Ipak, kao i u sportu, uvek mora biti i malo sreće.

Morate pronaći najbolje ljude za svoj tim, ljude koji veruju u vaš cilj i vašu viziju, koji imaju znanje i veštine koje vi nemate.

Ako ostajemo u metafori sporta kao preduzetništva, onda smo mi u Srbiji neka vrsta niže lige, a ne vrhunskog sporta. Niže lige su dobre samo za učenje. Do uspeha i prelaska na viši nivo dolazi se teško, ponekad uz pomoć sudija. Retki su uspesi bazirani na čistom radu, trudu, posvećenosti i entuzijazmu. Takvi preduzetnici i takvi sportisti su za svako poštovanje!

Mnogi misleći ljudi već decenijama tragaju za magičnom formulom za uspeh. Mišljenja sam da univerzalni način da stignete do uspeha ne postoji. Svako ima svoj put i ono što je važno jeste da upoznaš sebe, svoje inspiracije, viziju, ciljeve, strast i posvećeno radiš kao preduzetnik, u skladu sa svojim vrednostima, sve dok ne ispuniš ono što si zamislio. Nekad je pametno i odustati ili promeniti sport i baviti se onim što će doneti rezultat, zadovoljstvo i ispunjenost.

Izvor: www.bizlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 5 =