Vaspitanje i pasivna agresivnost

Fotografija: https://www.pexels.com

Pasivna agresija razvija se onda kada je otvoreno izražavanje agresije i neslaganja onemogućeno. Porodice u kojima je strogo kažnjavano otvoreno ispoljavanje nezadovoljstva i ljutnje „dobar su temelj“ za razvoj pasivno agresivnog ponašanja.

Autoritativni mentalitet i izvan porodice takođe ima uticaja na razvoj ove vrste ponašanja- strogi zahtevi sistema, škole, vršnjaka itd.

Na razvoj pasivne agresivnosti značajan uticaj imaju i kontradiktorne poruke koje šalje porodica i sredina; Ukoliko se pravila ponašanja menjaju, kada „biti dobar“ jedan dan znači jedno, drugi dan drugo; Kada se jedno isto ponašanje u određenim uslovima hvali ili ignoriše a u drugim kažnjava. Sve ovo utiče na činjenicu da dete postaje nesigurno i nije u mogućnosti da sve te poruke integriše u sopstveni sistem ponašanja.

Dominantni roditelji koji onemogućavaju ispoljavanje aktivne agresivnosti provociraju mogući razvoj pasivne agresivnosti kod dece. Nakon uticaja ovakve roditeljske agresivnosti potrebno je  dosta vremena, navikavanja na nove uslove koji ne zahtevaju primenu pasivne agresije. Možemo reci da je potreban ponovni proces odrastanja kako bi se ovi nezreli obrasci ponašanja promenili i kako ne bi nastavljali da donose više štete nego koristi po osobu i njenu funkcionalnost.

Ivana Paunović
About Ivana Paunović 17 Articles
psiholog , psihoterapeut i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije i life i poslovnog koučinga. Kreira i vodi treninge, radionice, predavanja i seminare iz oblasti psihologije i psihoterapije. Predstavnik je Udruženja za psihoterapiju savetovanje i koučing Srbije pri Evropskoj asocijaciji za savetovanje. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentrostvo Srbija, EMCC-Serbia, Centar za Integrativnu Psihodinamski Psihoterapiju, Savetovanje i Coaching. www.ivanapaunovic.com www.psihoterapijaoli.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + nine =