Utisci o knjizi “Književni vodič kroz Beograd” koja vas vodi u posebnu šetnju prestonicom Srbije

Izvor fotografije: https://www.danubeogradu.rs

Knjiga ‘Književni vodič kroz Beograd’ Jove Anđića nije još samo jedna u nizu knjiga o Beogradu. Čitajući ovu knjigu vi ste barem na trenutak u nekim prohujalim vremenima beogradske boemije, koja danas nažalost nije ni nalik onoj od pre samo 30-ak godina. Negde se gubi ona nit koja spaja pesnika, koji je među nama odrastao kao običan smrtnik, sa nama radio, pevao i tugovao, među nama život dao.

Kroz Beograd su prošli mnogi, svako radi nekog cilja, a taj cilj je najčešće ljubav prema životu. Doći iz provincije zbog posla je takođe ljubav prema nekom boljem životu, ostati zbog neke Julije ili Romea u Beogradu je nesumnjivo čin ljubavi, a doći u Beograd da bi šetao gledajući ga drugim očima je posebna ludost, zaljubiti se u grad koji se rušio i do temelja gradio i preko 40 puta.

Tamo gde cvetaju bombe i viju se zastave za sve, tamo gde vas prihvataju i grle Sava, Dunav, njihovi autohni vetrovi, gde vas poje kafane, hrane pijace seljaka, vaših komšija iz provincije… gde zadnji dinar troše, da kao u Đekni sinu Miši pošalju pismom jabuku, da podsete svog studenta da bude zdrav i da uči… tamo gde kupuju karte za ‘BELI SVET’, a žive u BELOM GRADU… tamo, u Beogradu osetićete da pripadate svakom njegovom ćošku. Tu su vaši ‘Foliranti’, tu prolaze ‘Godine koje su pojeli skakavci’, govori se rečima iz ‘Hazarskog rečnika’, tu je ‘Razvojni put Bore Šnajdera’, u Balkanskoj, u nekom Bulevaru, u Knezu… Tu se u Skadaliji sastaju boemi, oduševe turisti, zabrinu mnoge majke, daju veliki cehovi, tamo na ‘Tašu’ ljube se zaljubljeni, teše studenti, arhivira sve ono što ćemo zvati ISTORIJOM.

Andrijana Sedić
About Andrijana Sedić 19 Articles
Rođena 1992. krizne godine, 3 meseca ranije nego što treba, pa i ako zakasnim- stižem uvek u pravom trenutku. Za život ne može biti rano, već samo kasno. Svima savetujem da budu učesnici u svom životu, a ne samo posmatrači. Zaljubljenik sam u umetnost, prirodu i kreativne industrije. Po profesiji sam diplomirani ekonomista u TURIZMU I HOTELIJERSTVU. Po opredeljenju sam sanjar. Život me kad kad gurne u realizam, ali mi apstraktni se svuda snalazimo, jer svet znamo da posmatramo u više oblika, i svemu dodamo magiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =