Danas se obeležava Svetski dan prava deteta

Fotografija: Pixabay.com

Danas se u celom svetu pa i u Srbiji obeležava Svetski dan prava deteta. Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju. Prava iz Konvencije imaju sva deca bez obzira, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj kulturi ili religiji pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invalidnost.

Pročitajte i: 5 razloga zašto su tetke nezamenljive kraljice

Kako je ranije najavljeno kod nas će na značaj i obeležavanje ovog dana biti ukazano nizom manifestacija a biće održana i sednica Saveta za prava deteta. Povodom Svetskog dana prava deteta danas će najvažnije institucije u zemlji biti osvetljene plavom bojom.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i članica Saveta za prava deteta Zorana Mihajlović, nedavno je poručila da se razvijenost države ne meri samo ekonomskim pokazateljima, već i pravima koje uživaju najmlađi.

Pročitajte i: Ovi gradovi su postali najpopularnija imena za decu

Rekla je takođe da se sa UNICEF-om radi na rešenjima vezanim za probleme ranih, dečjih brakova koji su naročito prisutni među romskom populacijom. Osim ove, važna tema iz oblasti dečjih prava jeste i sprečavanje ranog rada dece.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovaće danas u “Pozorištancetu Puž” okrugli sto pod nazivom “I deca su građani sveta”. Biće izvedena i predstava za decu iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici i decu iz hraniteljskih porodica.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba.

Prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine u Srbiji ima oko milion i po porodica sa decom. Njih malo više od polovine, preciznije 51,8 odsto imalo je samo jedno dete, 40 odsto dvoje a samo 0,4 odsto imalo je petoro i više dece. Prosečna porodica sa decom imala je 1,6 dece.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + nine =