Šta to oni znaju: Ishrana fit ljudi

Fotografija: Pixabay.com

HOLESTEROL

Godinama smo slušali stručnjake kako je holesterol loš za naše telo i da je maksimalna preporučena dnevna doza holesterola 30 mg. Međutim, najnovija saznanja ne podržavaju ovu preporuku i postoji manjak dokaza da holesterol iz namirnica koje konzumiramo ima ogroman uticaj na rast holesterola u krvi. To naravno ne znači da svaki dan treba da jedete pileću kožicu i jaja, već da treba da budete umereni.

 

ŠEĆER

Vodič ishrane otkriva da ne treba da uzimate više od 10 procenata dnevnog unosa kalorija iz šećera, što bi značilo da, ako dnevno unosite 2000 kalorija, onda možete da unesete 200 kalorija putem šećera. Međutim, olakšavajuća okolnost je što ovaj šećer ne uključuje voće i mlečne proizvode, gde je on prirodni deo hrane.

 

ZASIĆENE I TRANS MASTI

Veoma je bitno koji ćete tip masti izabrati. Zasićene masti iz putera i pileće kože bi trebalo da ograničiti na ne više od 10 procenata dnevnog unosa kalorija, a da povećate unos masti putem avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova. Ograničite unos kokosovog i palinog ulja.

 

NATRIJUM

Kada je reč o konzumiranju natrijuma, ne bi trebalo da dnevno unosite više od 2.300 miligrama (približno jedna kašičica soli).

 

ALKOHOL

Alkohol može da bude deo zdrave ishrane, ali samo ako se konzumira umereno što bi značilo da muškarci mogu da popiju najviše dva pića dnevno.

Jedno piće je ekvivalentno 355 mililitra piva, 148 mililitra vina ili 45 mililitra vodke ili ruma.

 

KOFEIN

Poput alkohola, kofein takođe može da deo zdrave ishrane, ali ne bi trebalo da se pije više od 400 miligrama dnevno što otprilike predstavlja tri do pet šoljica kafe od 226 grama.

Pročitajte i  Koliko vremena treba da sagorite sve što pojedete?

Međutim, u vodič za ishranu se odlučno napominje da, ako ne pijete kafu, nema razloga da sada počnete.

 

ZDRAVA ISHRANA JE INDIVIDUALNA STVAR

Ne moramo svi da biramo isti tip proteina ili da jedemo isto povrće. Ono što odlučujete da jedete se bazira na namirnicama koje volite ili ne volite, kulturi, tradiciji, religiji, raspoloživom novcu i dostupnosti namirnica.

Važno je da ostanete zdravi i da konzumirate različite vrste namirnica iz različitih grupa: žitarica, voće, povrće, proteini (kao što su čisto meso govedine, morski plodovi, grašak, pasulj, orašasti plodovi, soja, piletina), namirnice sa niskim procentom masti, mleko bez masnoća, kao i zdrave masti.

 

Izvor: Menshealth.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − one =