Sten Li: Nekoliko reči o kreativnom geniju

Izvor:screenrant.com

Sten Li, ko-kreator Marvel univerzuma preminuo je pre par dana u 95. godini.

Nije lako pisati tekst o nekome kome se divite, jer nikad niste zadovoljni ishodom. Da li ste napisali sve, baš sve što ste mislili i da li ste učinili dovoljno kako bi ga drugi ljudi, oni koji nisu znali za njega potajno zavoleli?

Sten Li rođen je kao Stenli Martin Lieber, 28.decembra 1922. godine. Bio je oženjen Džoan Klejton Bukok punih 70 godina, sve do njene smrti 2017. godine. U nekoliko navrata Sten je rekao da ne bi bio to što jeste, da nije bilo njegove žene. Ona ga je nakon niza nedovoljno uspešnih stripova i priča, nagovorila da pokuša još jednom. Što je i uradio. To je sve što je bilo potrebno da se sagradi Marvel.

Koristio je pseudonim Sten Li, jer je svoje ime čuvao za literarnije radove. Često je isticao kako se dugo borio sa tim što je samo običan pisac stripova, dok drugi ljudi grade mostove, spasavaju živote. Kasnije je  shvatio da je zabava izuzetno bitan faktor u ljudskom životu i da je bez nje život prilično dosadan.

Pre Stena, super heroji su bili savršeni ljudi, bez mana i pravih problema. Sten je kreirao prirodnije likove, prgave, melaholične i pune taštine. Raspravljali bi se među sobom, stresirali se oko plaćanja računa, svađali oko devojaka.

Prve junake je kreirao sa Džekom Kirbijem (Jack Kirby), družinu pod nazivom „Fantastična četvorka“. Kako su naišli na momentalno interesovanje, tako su nastavili dalje da se razvijaju  Spajdermen, Hulk, Crni panter, Osvetnici i ostali.

Nakon vrtoglavog uspeha njegovih junaka, svet stripa se polako menja, publika prelazi sa dece na odrasle, jer je pre toga strip bio dečje štivo.

Sten je i pre nego što će Marvel postati Holivudska mašina, uveo da se u stipove upisuju zasluge, ne samo pisaca i crtača stripa, nego i imena svih ostalih koji su radili na izradi stripa. Smatrao je da je to ličniji pristup i da fanovima daje osećaj bliskosti, kao da su u suštini svi prijatelji. Smatrao je da je bitna veza između pisaca i fanova, jer oni su u suštini publika koja kritikuje ili pohvaljuje. Zato sada svaki pravi Marvel obožavatelj zna da kad krene odjavna špica nije kraj, da ostaju još jedna ili dve scene koje najavljuju sledeći film.

U novijim filmovima njegovih super junaka, možete naići i na njegove kameo kadrove. To je bio jedan od načina da ostane deo priče i junaka koje je stvorio.

Kako je često govorio na kraju svojih govora, tako se i mi pozdravljamo sa njim …

Excelsior, dragi Sten!

 

 

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + 15 =