“ŠKART” ROBA, A SKUPLJA “Dugo ćemo još imati proizvode manjeg kvaliteta nego na Zapadu”

Fotografija: Pexels.com

Evropa se složila da je nepošteno što njeni građani na Zapadu imaju pravo na bolji kvalitet istih proizvoda od onih ljudi koji žive u istočnom bloku. Potrošači u Srbiji, međutim, smatraju da će još dugo na raspolaganju imati manji kvalitet od onog koji se nudi u bogatim zemljama Starog kontinenta, jer su u pitanju interesi moćnih kompanija.

Bitka da velike svetske kompanije prestanu da koriste dva aršina za isti proizvod namenjen kupcima Istoka i Zapada traje već godinama.

– Ne verujem da će uskoro naši, ali ni kupci Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Češke, moći da kupuju proizvode vrhunskog kvaliteta, jer su mnoge velike kompanije otvorile pogone u ovim zemljama i na tržište šalju drugačiju robu od one na Zapadu – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. – Bez obzira na to što nismo u Evropskoj uniji, kada se za okruženje promene pravila ona će početi da važe i za nas.

Petar Bogosavljević, iz Pokreta potrošača Srbije, naglašava da se decenijama zna za ovaj problem, ali da je od ovog priznanja u Evropskom parlamentu do promene put predugačak.

– Interesi velikih kompanija, koje bi ovom promenom bile na udaru, ali i vlade mnogih država, vršiće pritisak na Evropski parlament, pa ne verujem da ćemo u skoroj budućnosti imati jednak kvalitet sa onim na Zapadu – kaže Bogosavljević. – Kroz više analiza dokazali su da su i najskuplji prehrambeni proizvodi na domaćem tržištu, čak papreniji nego u razvijenim zemaljama poput Nemačke, Švajcarske, zapravo mnogo nekvalitetniji od onih koje jedu potrošači na Zapadu. Analiza holandskih sireva pokazala je visok i ekstra kvalitet, a sledeće godine u ponovljenom ispitivanju gotovo svi su imali lošije ocene kvaliteta. Da su koštali upola svoje cene, sve to bi bilo razumljivo. Problem je što sve te namirnice, za koje sada i proizvođači ne spore da nisu istog kvaliteta, nisu i jeftinije, pa da kupac ima slobodu izbora.

Ugasili domaće

– Mnogi uvozni proizvodi koji su lošijeg kvaliteta od domaćih, samo zato što nose “zvučna” imena, ugasili su mnoge domaće industrije. Državama odgovara da se održi visoka cena firmirane robe zbog zarade od PDV, a tako proizvođačima odgovara da šalju lošiju robu za iste pare, pa u celoj priči ispaštaju jedino kupci – kaže Bogosavljević. – Tako, dok god je moć motivisanih da se i dalje održava takvo stanje velika, prevara će se nastaviti, a Evropski parlament neće moći mnogo da uradi.

 

Izvor: https://www.blic.rs/

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 2 =