Mentalni detox

Fotografija: Pexels.com
U eri savremenog načina života, koji je uglavnom ispunjen brojnim obavezama, zahtevima, pritiscima, rokovima… retki su periodi kada zastajemo i podstičemo kontakt sa samim sobom, svojim mislima i emocijama. Uglavnom težimo da ispunimo zadatke i dostignemo postavljene ciljeve, bezrezervno trošeći energiju. I onda… najzad, taj „perpetuum mobile“ staje, dokazujući nam da nije beskonačan, niti savršen, te da mu je potreban – detoks!
Nesumnjivo je da je značajna pažnja posvećena detoksikaciji tela sa ciljem eliminacije toksina. O tome svedoče brojni popularni recepti, koji obećavaju „svežinu, čist ten, smanjenje telesne mase, porast energije“. Međutim, u širokoj lepezi saveta o zdravom načinu života, „sedma sila“, nažalost, veoma malo prostora ostavlja za, zasigurno, veoma značajan vid regeneracije i reuspostavljanja energije – mentalni detoks.
Složićete se da je u današenjim uslovima gotovo nemoguće izbeći stresore, odnosno situacije koje najčešće provociraju neprijatne emocije. Kakve će psihološke posledice te situacije podstaći zavisi od nekoliko činilaca – prirode i trajanja stresnih situacija, intenziteta neprijatnih emocija, strukture ličnosti, kao i veština prevladavanja neprijatnih zahteva i događaja.
Prema tome, u borbi protiv neprijatnih emocija, možemo se usmeriti, sa jedne strane na otklanjanje stresora ili, sa druge, na jačanje ličnosti. S obzirom da je veoma teško, a povremeno i nemoguće uticati na pojavu stresora, da ih je u većini slučajeva vrlo teško izbeći, najčešće se oslanjamo na jačanje sopstvene ličnosti i na usvajanje veština prevladavanja stresnih situacija.
Iz repertoara brojnih metoda za jačanje odbrambene sposobnosti, ovoga puta izdvajamo relaksaciju, koja veoma efikasno doprinosi jačanju otpornosti ličnosti, redukuje nivo stresa i ublažava intenzitet psiholoških i fizioloških korelata stresa. Tokom dugogodišnje prakse, dokazano je da relaksacioni trening blagotvorno deluje kod anksioznih, depresivnih stanja, kod problema sa usnivanjem, te fizioloških reakcija indukovanih stresom – povišenog krvnog pritiska, ubrzanog srčanog ritma.
Stoga krenimo na put mentalne detoksikacije, korak po korak.
Obezbedite sebi dvadesetak minuta u toku dana u svom domu ili nekom mirnom mestu, kada ne očekujete pozive, niti zahteve okoline. Zauzmite sedeći ili ležeći položaj. Svaku grupu mišića redom u dva navrata naizmenično zatežite (5 sekundi), a potom opuštajte (10 sekundi), pri čemu ćete izgovarati tiho „Opusti se“. Tokom čitavog procesa, oči držite zatvorenim. Redosled mišića koji se zatežu, a potom opuštaju je sledeći:
 • šake (stisnuti u pesnicu; opustiti);
 • bicepsi(“popaj”; opustiti);
 • tricepsi (gurnuti o podlogu; opustiti);
 • čelo (naborati; opustiti);
 • nos (naborati; opustiti);
 • usta (stisnuti; opustiti);
 • vrat (čelo i ruke opušteni; opustiti);
 • leđa (gurnuti o podlogu; opustiti);
 • stomak (uvući; opustiti);
 • noge (ispružiti butine; opustiti);
 • članak (prsti ka sebi; opustiti);
 • stopala (skvrčiti stopalo; opustiti).
Veoma je važno da usredsredite pažnju na deo tela koji relaksirate i da napravite razliku u osećanju koje imate kada je mišić zategnut i kada ga opuštate. Nakon završene relaksacije, ostanite u relaksiranom položaju onoliko dugo koliko Vam prija (oko 5 – 10 minuta). U tom periodu zamišljajte prijatan amcijent ili scenu. Kada se taj period završi najpre otvorite oči, razmrdajte telo, te postepeno ustanite. Ponavljajte vežbu na svakodnevnom nivou.
Nemojte da Vam bude teško. Izdvojite za sebe kratak period u toku dana, odložite obaveze, pozive i zahteve. “Perpetuum mobile” je iluzija. Neće moći da radi beskonačno, a kada se “pokvari” prepoznaćemo kroz telesne tegobe, doživljaj bespomoćnosti, intenzivnu emociju tuge, besa… Stoga, krenite u proces mentalnog detoksa.
Alisa Šovanec
About Alisa Šovanec 3 Articles
Master kliničke psihologije sa psihoterapijom, Alisa Šovanec, završila je studije Psihologije na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Prvo iskustvo u radu stekla je tokom studiranja, kroz volonterski rad u Partnerskom savetovalištu gde se bavila savetodavnim radom, Fondu Herc, i Centru EMPRONA (mladi protiv narkomanije). Dalje iskustvo stiče kroz dugogodišnji rad u organizacijama usmerenim na razvoj ljudskog potencijala i očuvanju mentalnog zdravlja odraslih i dece. Relevantno kliničko iskustvo i iskutvo u terapijskom radu stiče kroz trogodišnji rad na klinici za Psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, kroz rad na odeljenju za Shizofrene i Shizofreniformne poremećaje, Dnevnu bolnicu, Dečije odeljenje i konzilijarni rad u toku kojeg polaže stručni državni ispit. Dodatne edukacije i sertifikate ostvarila je kroz projekte Vlade Vojvodine, Fond Herc i UBUNTU Centar za razvoj ljudskog potencijala. Šire obrazovanje stiče kroz pohađanje licenciranih seminara, edukacija i treninga, od kojih su neki Trening Asertivnosti, Primeri iz psihoterapijske prakse - rad sa teškim klijentima, Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju adolescenata, Psihologija laganja, i drugi. Aktuelno je edukant REBT i KBT terapije, a nosi zvanje REBT savetnika. Osnivač je Advice psihološkog centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =