Saveti za dojenje koje bi svaka mama volela da je dobila ranije!

Izvor:Pexels.com

Sve žene su svesne prilično šizofrenog stanja koje nastaje kada se porodica brojno proširi. Beba postaje centar našeg sveta, ali i glavni izvor briga, neprospavanih noći i svih novotarija sa kojima se do tada nismo susreli. Znamo da ćemo osetiti veliku ljubav dok dojimo bebu, ali niko ne upozorava na strah koji se upliće i nastaje iz brige da li je dovoljno jela, da li radimo sve kako treba, pa na posletku i na bol.

Kažu ako dojenje boli, nešto ne radite kako treba. Da li je zaista tako? Dojenje je nova funkcija tela svake porodilje. To je nepoznati put, koji jedino vežbom i upornošću postaje poznat. Sve ono što treba da znate, i ono simpatično i ne tako simpatično vezano za dojenje, se nalazi u narednim redovima:

Ne morate da se krijete

Prekrivanje bebine glave dok se doji reklamira se na svakom koraku. Postoji čitava paleta proizvoda u formi marama i prekrivača da sakrijete proces dojenja. Sva je prilika da će vašoj babi sve smetati, pa će tkaninu strgnuti sa sebe. To nije ništa čudno, samo zamislite da vama neko prekrije glavu dok jedete. Takođe, ako je jedini razlog da prekrijete bebu taj da drugima ne bude neprijatno, potpuno je izlišan, jer nije vaša odgovornost da se brinete o tuđem viđenju neprijatnog. Vaša odgovornost je da vašoj bebi bude prijatno.

Bradavice nikad nisu spremne za dojenje

Serviraju se razni tekstovi o treniranju bradavica da očvrsnu za dojenje. Jedina aktivnost koja će pripremiti bradavice za dojenje je samo dojenje. Ako i dalje očekujete odgovor na pitanje kako ih spremiti, samo se potrudite da imate savetnicu za dojenje „pri ruci” i koje tamno pivo u frižideru – kažu pospešuje proizvodnju mleka.

Boleće u početku, tačka.

Već smo spomenuli, postoji krilatica kojom se dojilje plaše. To je da ako dojenje boli, nešto radite pogrešno. Imajte na umu, čak i kada se beba savršeno namesti i uhvati bradavicu, sledi par sekundi malo neprijatnog bola, to će potrajati dok se vaše telo ne navikne na novu funkciju u potpunosti. Optimalan period za to ne postoji, svako telo je priča za sebe i svako telo se shodno sebi adaptira na promene.

Ima leka za bol

Lanolin krema, bezbedna za bebu i hladne obloge, a najbolje list svežeg kupusa, mogu da smanje neprijatnost.

Slušajte svoje grudi!

Zahvati za držanje grudi, kojim su vas obučili u porodilištu, ne moraju nužno da budu ono što vama prija. Slušajte vaše grudi, držite se položaja koji vama najviše odgovara. Grudi nisu nameštaj da ih izmeštate iz ležišta, i forsirate da se nameste onako kako se propagira. Kada iz porodilišta dođete kući, osećaćete se prijatnije, voljni da nađete položaj koji vama odgovara. Ne plašite se eksperimentisanja.

Beba je vaš pomoćnik

Pustite bebine instinkte da vas vode do dobre prakse dojenja. Beba instinktivno sama može da nađe bradavicu, pa je pustite da je nađe, i tako vam pomogne da dojenje postane ugodno i lepo.

Dojenje na zahtev je sasvim normalno

Nakon nekog vremena dojenje postane deo rutine. Do tada, dojite bebu kada god zatraži. Raspored vam nije potreban u početku. Važne su bebine potrebe koje moraju da se ispune svaki put kada primetite da treba. Nemojte se opterećivati da li ste previše dojili. Vaša beba vas treba, dojenje je multifunkcionalno, tako da se prepustite i ne brinite.

Jedite dobro!

Zapamtite, vaša ishrana je gorivo vaše fabrike mleka. Ne zaboravljajte obroke. Jedite i u toku samog dojenja, jer verujte nema mame na svetu koja nije koristila bebino teme kao poslužavnik. Ne namerno, svakako. Jedite i kada ste umorni, nema izgovora.

Spavajte zajedno

Najlakše rešenje, kako biste koliko toliko povratili snagu, jeste da spavate zajedno sa bebom. Tada možete da je dojite kad god. Rešićete se ustajanja, paljenja svetla, razbuđivanja i umora.

Boleće vas leđa

Tako je, leđa će boleti, jer nosite veće grudi, koje su pune mleka. Častite sebe povremeno masažom, ili neka vas partner izmasira i olakša vam bol.

Posebni grudo-držači

Onog trenutka kada ste pomislile da vaše porodiljske grudi ne mogu da budu veće, prevarili ste se. Vaše grudi za dojenje postaju ogromne. Tada je vreme za specijalan brushalter za dojenje. Uložite u jedan (ili više), da biste imali dobru podršku i smanjili teret.

Mame koje doje su vaši prijatelji

To je velika istina. Družite se sa mamama koje prolaze kroz isti scenario kao i vi, jer ćete naći podršku i razumevanje. Razmena iskustva će vam pomoći, jer ćete manje da brinete, nećete biti opterećene. I, kao šlag na tortu, nećete se osećati izolovano, jer svi znamo  koliko ti prvi dani proširene porodice deluju usamljeno, iako se brojno stanje povećalo.

Biće lakše i opuštenije!

Dojenje nije za sve, ali onda kada premostite teške momente doneće vam isključivo samo radost. Dojenje postaje deo vaše prirode i ličnosti, i u budućnosti je vaša najlepša uspomena na period kada je vaša beba bila beba.

Izvor:najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =