RT: Novi „Put svile“: Rusija će izgraditi autoput od 2.000 kilometara koji povezuje Evropu i Kinu

Fotografija: Pexels.com Autor: Deva Darshan

Premijer Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju novog autoputa preko Rusije, koji bi trebalo da značajno skrati put za teretni saobraćaj. Očekuje se da će projekat koštati oko 9,5 milijardi dolara.

Veliki infrastrukturni projekat, autoput “Meridian”, dobio je podršku ruske vlade, prenose “Vedomosti”, pozivajući se na vladine zvaničnike. Autoput će se prostirati na preko 2000 kilometara od granice sa Belorusijom do granice sa Kazahstanom, a očekuje se da će postati deo najbrže rute za transport između Kine i Evrope.

Autoput će koštati oko 600 milijardi rubalja (9,5 milijardi dolara), a operater projekta već je otkupio oko 80% zemljišta potrebnog za izgradnju autoputa.

Iako će se izgradnja u potpunosti oslanjati na sredstva investitora bez uzimanja novca iz ruskog budžeta, Vlada se obavezala da će pomoći u privlačenju novih investicija za ovaj projekat, uključujući i Kinu. Međutim, investitori žele da Vlada osigura njihov minimalni prihod od oko 550 miliona dolara, kojim bi se pokrili ne samo komercijalni, već i politički rizike kao što je zatvaranje državnih granica.

S obzirom da će se putarine naplaćivati za kamione i automobile, kao i za veliki kapacitet autoputa, očekuje se da će se projekat isplatiti za 12 godina.

Autoput “Meridian” spada u ambiciozni kineski transkontinentalni trgovinski i infrastrukturni projekat pod nazivom “Jedan pojas jedan put”, a koji Rusija podržava. U aprilu je predsednik Vladimir Putin posetio Kinu i učestvovao na drugom Forumu za međunarodnu saradnju ovog velikog projekta. Tada je rekao da će kineska inicijativa ojačati “konstruktivnu saradnju” evroazijskih država i osigurati održiv ekonomski razvoj i ekonomski rast u regionu.

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =