Nikola tesla i dan nauke

Svi imaju pravo da učestvuju u nauci i imaju korist od nje. Ona ima važan aspekt, a to je da služi miru i razvoju čovečanstva.

Nacionalni dan nauke obeležava se 10. jula na dan rođenja  1856. jednog od najvećih naučnika savremenog doba – Nikole Tesle. Bitnost obeležavanja ovog dana je u tome da se podiže svest o važnosti Teslinih dela i beskrajnog doprinosa čovečanstvu.  Naš najveći aerodrom nosi ime u njegovu čast. Imamo novčanicu sa njegovim likom od 100 dinara. Da li je njegov lik zaslužuje da stoji na većim apoenima, ili je to odnos države prema svojim naučnicima, ostaje za razmišljanje.

Ime je dobio po svojim dedama. Njegov otac bio je nadareni pisac i poeta koji je posedovao bogatu biblioteku. Svoje detinjstvo Nikola je provodio u njoj čitajući i učeći strane jezike. Znao ih je čak 8: Srpski, Češki, Engleski, Francuski, Nemački, Mađarski, Italijanski i Latinski.

Nikolina majka je bila vredna žena s mnogo talenata. Uz pomoć kreativnosti i svojim izumima olakšavala je sebi i svojoj porodici život na selu. Neki smatraju da je Tesla upravo od majke nasledio ili naučio sklonost ka istraživačkom radu.

Voleo je da živi povučeno od drugih ljudi, a društvo je pronalazio u golubovima. Zanimljivo je da je bio nominovan za Nobelovu nagradu 1937. međutim odbio ju je. Po njemu je nazvana međunarodna jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa, odnosno jačinu magnetnog polja. Imao više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja sveta.

Bio je izuzetno mudar, radan i skroman čovek. Neke od njegovih izreka su:

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.

Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva.

Mir u svetu može doći samo kao prirodna posledica univerzalnog prosvetljenja.

Napredak i razvitak čovjeka od neizmerne su važnosti za čovečanstvo i bitno zavise od invenciji.

Ukoliko želimo humanije društvo, a kasnije i civilizaciju, neophodno je da se usavrašavamo, učimo, i preispitujemo. Ne moramo govoriti 8 jezika kao Tesla, ali možemo naučiti i prepoznati kojim jezikom ljubavi govorimo mi i nama najdraža osoba. Povećanjem svesnosti o sebi, doćićemo do neverovatnih otkrića, koja će za naš život biti vrlo značajna. Ulažući u sebe i svoje znaje, ulažemo u humaniju budućnost. Možemo postati pravi naučnici menjanja sebe, kritički posmatrajući relacije sebe, sveta i drugih.

Marina Đurin Josić
About Marina Đurin Josić 18 Articles
Ima višegodišnje iskustvo u radu kao psihološka savetnica, u vođenju individualnih seansi, psiholoških i pedagoških radionica. Uverena je da svako može da raste i razvija se, a time sebi omogući kvalitetniji i udobniji život. Voli da uči i podstiče ljude da saznaju o sebi, svetu i drugima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + six =