Prvi centar za pet terapiju u Srbiji

Psi leče decu

Životinje poput pasa mogu da imaju terapeutsko dejstvo i da pozitivno utiču na zdravlje ljudi. U njihovom prisustvu kod ljudi se pojačano oslobađa endorfin, hormon sreće, što doprinosi boljem raspoloženju. Instraživanja su pokazala da su obučene terapijske životinje posebno korisne u kontaktu s decom kod koje se tek razvijaju psihomotorne sposobnosti ili kod onih mališana koji u tome imaju poteškoća.
Na svako dete pas drugačije utiče, ali suština je u tome da pas, pre svega, motiviše i stimuliše dete da vežba i rad kroz igru. Tako terapeut uz pomoć psa lakše stupa u kontakt s detetom i brže dolazi do ostvarivanja željenih ciljeva u terapiji – objašnjava terapeut Savo Papić, fizioterapeut, jedan od osnivača prvog Centra za pet terapiju “Prijateljska šapa” u Srbiji.
Psi su dobri asistenti u terapiji zato što se mališani u njihovom društvu osećaju slobodnije i opuštenije, što je stručnjacima koji sprovode terapiju veoma bitno. Takođe, dokazano je da ove životinje deci s autizmom pomažu u mnogim aspektima, a pre svega u fokusiranju na određene radnje i komunikaciju sa ljudima.
Na primer, u vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu u toku je pilot – projekat aktivnosti s decom uz pomoć psa. Tako prvi put u Srbiji naš tim s psom ulazi u vrtiće i radi s decom, naravno uz salasnost roditelja – otkriva Papić.
Poslednjih godina u svetu se psi kao asistenti u terapiji sve više koriste, a istraživanja pokazuju da posebno mogu da pomognu ljudima da prevaziđu traume posle teških saobraćajnih nesreća ili pretrpljenog nasilja.

Autor teksta:

Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Izvor: https://zena.blic.rs/

 

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =