Mame, često perete tepihe?

Fotografija: Pexels.com

Dete plače, ide okolo i sve što dotakne isprlja…

Drage mame, kako izlazite na kraj sa dečijim nestašlucima?

A kako se borite protiv prljavštine?

Iako ste tepih lepo izribali i uklonili naizgled svu nečistoću, jeste li sigurni da ste se otarasili svih bakterija?

Naravno da niste sigurne, a i ne treba da budete. Ribanje četkom i hemijskim sredstvima uklanja nečistoću koja se taloži spolja, ali kako ukloniti bakterije koje se nalaze ispod površine?

E to najblje zna svaki provereni tepih servis. Dubinsko pranje tepiha i nameštaja danas je postalo obavezno za sve mlade roditelje koji ne mogu lako da izađu na kraj sa nestašlucima svojih mališana. Treba napomenuti da nije dovoljno samo oprati nameštaj i tepih spolja, jer se u tepih servisima sav nameštaj i tepisi peru na visokim temperaturama i uklanja se sva dubinska nečistoća.

Zaboravite na bakterije, prljavštinu i alergene, za to će se pobrinuti zaposleni u tepih servisima. A upravo su tepih servisi i najsigurnije rešenje, jer se nameštaj i tepisi peru na visokim temperaturama i pomoću specijalnih mašina koje prodiru duboku u tkaninu. I da, treba napomenuti da se nameštaj i tepisi testiraju pre samog pranja kako bi se odredio materijal i upotrebile odgovarajuće mašine koje neće upropastiti vlakna vašeg tepiha ili tkaninu nameštaja.

Specijalni čistači i paročistači koriste mehanizme koji u samo jednom provlačenju naprave preko hiljadu udaraca, tako da se ne morate brinuti da li će sve štetne materije biti uklonjene, jer ove mašine će se za to pobrinuti.

A kada ste vi poslednji put odneli tepihe i nameštaj na dubinsko pranje?

Zdravlje deteta na prvom mestu!

Dobro je poznato da organizam mališana nije imun na bakterije. Zato na prvom mestu mora da vam bude zdravlje vašeg mališana. Posebno se mora paziti na higijenu samog doma, a pogotovo na čistoću nameštaja i tepiha, jer su to mesta koja deca najviše vole. Najlepše je valjati se po tepihu ili po ugaonoj garnituri, zar ne?

A da li su ovi komadi nameštaja čisti?

I da li pritom imate kućne ljubimce u domu?

Ako su vam deca mala, a uz to imate i psa, onda posebno morate da vodite računa o higijeni doma. Zato vam savetujemo da nameštaj i tepih makar dva puta godišnje odnesete na dubinsko pranje kako biste bili sigurni da su uklonjene sve štetočine i nečistoća. Ako živite u glavnom gradu i ukoliko odlučite da potražite dobar tepih servis Beograd će vam dati veliki izbor, ali se dobro raspitajte koji od njih je najkvalitetniji.

Ako je vaše dete počelo da puzi, sigurno se pitate da li treba svakoga dana da perete podove ili je dovoljno da ih perete dva do tri puta nedeljno. Jedno od najčešćih pitanja roditelja jeste i da li svakodnevno treba upotrebljvati dezinfekciona sredstva kako bi sve površine u stanu bile besprekorno čiste.

A šta je sa prašinom, da li nju treba svakodnevno brisati?

Odgovor na sva ova pitanja leži u zlatnoj sredini. Treba voditi računa svakodnevno o higijeni doma i treba ga održavati čistim, ali ne treba preterivati.

Da bi se beba borila protiv mikroorganizama i da bi se kod novorođenčeta razvio imunitet, one prvo moraju da se susretnu sa njima. Ako dete držite pod staklenim zvonom, onda možete samo da stvorite kontraefekat. Kako?

Ako ste preterano pedantni i stan održavate preterano čistim, onda stvarate mogućnost za pojavu alergija i grinja. Pedijatri tvrde da se kod dece kod koje se imunitet ne razvije pravilno dolazi do stvaranja imuniteta koji počinje da se bori protiv, uslovno rečeno, bezazlenih neprijatelja. Naime, to je najčešće slučaj sa decom čiji se imunitet bori protiv prašine u kući, pa dete na nju postaje alergično i sl.

Naravno, napominjemo da pored prečistog stana, deci posebno škodi prljavo i štetno okruženje. Zato je zlatna sredina ključna. Držite se nje i uživajte u odrastanju svog mališana.

Takođe, mi smo vam pripremili i nekoliko saveta kojih bi se svi novopečeni roditelji trebalo pridržavati kako bi uživali u detinjstvu svojih mezimaca i mezimica.

Saveti kojih mladi roditelji treba da se pridržavaju

Mlade mame često dobijaju mnogo više saveta nego što ih zapravo mogu sprovesti u delo. Posebno što mladi novopečeni roditelji ne umeju baš odmah da se snađu, jer naravno, nemaju iskustva i nije lako odmah snaći se sa malim detetom. Takođe, važne lekcije o materinstvu treba saslušati, ali nije loše ni probati nešto drugačije i novo i poslušati neki drugačiji savet.

Vremena su se promenila, danas se živi mnogo brže i drugačije, pa nije sve kao što je nekada bilo. Stariji bi rekli da je danas sve mnogo lakše, pogotovo za mlade roditelje, jer ne moraju mnogo da se muče oko pelena, hrane za decu, igračaka i ostalih potreba za dete. Naime, nekada su se isključivo koristile pamučne pelene koje su se svakoga dana prale i peglale, a danas je sve mnogo jednostavnije.

Isti slučaj je i sa dečijom hranom. Nekada su se deca hranila samo povrćem, mlekom, keksom, a danas su u ponudi razne vrste kašica i drugih dodataka ishrani.

No, sve mlade majke trebalo bi da znaju savete koje su stručnjaci izdvojili za ovo moderno doba.

Evo koje preporuke bi trebalo da usvojite.

 • Ako vam majka ili tetka ponude da pričuvaju dete, obavezno prihvatite pomoć. Tako ćete imati priliku da se odmorite, a ujedno malo vremena da izdvojite za sebe.
  Takođe, sve dok neki zadatak ne završite, nemojte da započinjete nijedan drugi.
  Nemojte odmah da paničite ako se dete rasplače. Budite smireni. Plač je normalan kod dece, pogotovo kod novorođenčeta. Naravno, govorimo o normalnom plaču, ne kada je plač deteta uzrokovan nekim bolom.
 • Ako želite da vaše dete bude mirno, onda zajedno sa njim obavljajte sve dužnosti. Izađite u kupovinu sa detetom, prošetajte, pripremite ručak sa mališanom u naručju.
  I da, vreme brzo prolazi. Ne zaboravite da ovekovečite najradnosnije i najlepše trenutke tokom odrastanja vašeg deteta. Nećete ni biti svesni koliko brzo će beba postati veliko dete. Nemojte da propustite važne životne situacije, zabeležite ih da biste mogli kasnije da ih se sećate.
 • Dragi roditelji, slikajte se sa detetom i vi, jer kada budete shvatili da ste ostali iza aparata nećete moći da nadoknadite vreme koje je prošlo.
 • Takođe, nemojte da vas grize savest što ste dete ostavili u krevecu, a vi odmarate ili završavate neki drugi posao u kući. To se i preporučuje, jer za kratko vreme mališani mogu da ostanu sami i da se igraju dok vi obavljate neke druge aktivnosti.
 • Pritom, ako niste same,onda zamolite partnera za pomoć. I tate treba da pomogu, ne mogu žene sve same, upamtite to.
 • I da, zaboravite one rečenice da vaše dete nikada neće uraditi ovo, nikada se neće ponašati onako i sl, jer će se vrlo brzo svaka izgovorena takva rečenica brzo prekršiti. I to je normalno. Važno da dete ima srećno detinjstvo.
 • I najvažnije, uživajte sa decom. Radujte se detinjstvu i ulepšajte ga koliko god možete. Važno je da svi budete srećni i da deca rastu u zdravoj i harmoničnoj porodici.

 

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + seven =