Kako do kvalitetnog motivacionog pisma

Pojavio se oglas za posao koji vam se jako dopada. Smatrate da imate potrebne kvalifikacije za njega i odlučujete da se prijavite.

Ono što će vam dati priliku da vas poslodavac zapazi je dobro uređen CV, odnosno biografija. U moru pristiglih prijava, poslodavac će verovatno koristiti upravo njih kako bi suzio mogući izbor. Velika je verovatnoća da u prvoj fazi neće ni pogledati vaše motivaciono pismo.

Međutim, kada se izbor suzi, a vi ste pronašli put u taj uski krug probranih kandidata, tu će moć vašeg motivacionog pisma doći do izražaja. Jer, među odabranim biografijama biće kandidata koji imaju vrlo sličnu obrazovnu pozadinu i radno iskustvo. Takođe će imati slične dodatne veštine. Ono što vas tada može izdvojiti je to kako ćete predstaviti sebe i svoju biografiju u motivacionom pismu.

Ključ dobrog motivacionog pisma je da razumete zašto ste vi savršen kandidat za određenu poziciju. Kada sebi to objasnite, potrebno je da to isto uobličite u pismo i predstavite poslodavcu.

UVOD

Nakon što ste napisali za koju poziciju se prijavljujete, u dve do tri rečenice napišite zašto je vama potrebna ova komanija i zašto ste vi potrebni njoj. Drugačije rečeno, potrebno je da:

  • povežete vaša skorašnja iskustva sa onim što može biti od značaja kompaniji i što će vas izdvojiti od drugih, kao i da
  • napišete razlog zbog kojeg je ova kompanija mesto na kojem sebe vidite, po mogućstvu na duži vremenski period.
GLAVNI DEO

U vašoj biografiji nabrojali ste bitne stavke koje se tiču vašeg obrazovanja, vašeg radnog iskustva i drugih veština. U ovom odeljku motivacionog pisma potrebno je „prevedete“ vašu biografiju budućem poslodavcu, odnosno dodatno je pojasnite. Ovde je potrebno navesti zašto su vaša iskustva i kompetencije bitne za kompaniju i zašto vas čine poželjnim zaposlenim. One radne kvalitete koje smatrate najvažnijim za datu poziciju potrebno je najviše istaći i obrazložiti.

Ovaj deo motivacionog pisma je i mesto na kome ćete pojasniti i sve one navode iz biografije koji mogu biti zbunjujući, ili mogu raditi protiv vas ukoliko prepustite poslodavcu da ih sam tumači. Jedan od primera za koji je često potrebno pružiti dodatno obrazloženje jeste relativno česta promena radnog mesta ili dugačke pauze između zaposlenja. Tako u prvom slučaju razlog može biti da su kompanije bile prinuđene da smanje obim poslovanja, što nije imalo nikakve veze sa vama, s obzirom da ste u sektoru koji ne utiče direktno na obim posla. Ili ste zbog dodatnog usavršavanja bili prinuđeni da nađete novo zaposlenje jer stara firma nije imala poziciju za vas. U drugom slučaju razlog takođe može biti dodatno usavršavanje ili školovanje. Sve ovo poslodavac neće znati ako mu vi ne saopštite u sklopu ovog odeljka.

ZAKLJUČAK

Istraživanja i statistički pokazatelji kažu da kandidati koji predlože intervju u svom motivacionom pismu imaju duplo veću šansu za poziv na razgovor. To bi značilo da biste na kraju svog motivacionog pisma trebali napisati nešto poput:

„Bilo bi mi drago da mi se pruži prilika da popričam sa Vama o tome kako mogu da doprinesem…“

„Vrlo rado ću Vam u razgovoru dodatno predstaviti svoje ideje o tome kako mogu da doprinesem…“

Ovde smo u kratkim crtama predstavili glavne delove motivacionog pisma i najvažnije tačke na koje treba da se fokusirate (formu koju ovo pismo treba da zadovolji možete naći na mnogim mestima na internetu). Dodatni savet koji zapravo obuhvata i sve prethodne jeste da dok pišete razmišljate o tome šta je ono što je u vašem relevantnom iskustvu posebno zanimljivo i šta bi vas moglo izdvojiti od ostalih i učiniti da vas onaj koji vrši odabir zapamti.

A ako prođete i ovu fazu selekcije – želimo vam sreću na razgovoru za posao!

About Marija Kuzmanović 23 Articles
Diplomirala menadžment u turizmu, a onda se predomislila, upisala i završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a osim njene porodice, psihologije i pisanja, najviše uživa u putovanjima, čitanju, domaćoj kafi i seriji Prijatelji. Od skora ima svoj blog "Dnevna doza mentalnog zdravlja", čiji je cilj da pomogne ljudima da što bolje upoznaju sebe i da vode što kvalitetniji život.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + sixteen =