Proverite da li patite od sindroma sagorevanja

Foto: Pixabay.com

Sve veći broj osoba u svetu pati od sindroma sagorevanja. Britanski zdravstveni servis “Practitioner Health Programme” otkrio je četiri pitanja koja sebi treba da postavite kako biste saznali da li patite od ovog sindroma.

Sindrom sagorevanja je postao toliko čest da ga je Svetska zdravstvena organizacija službeno označila kao profesionalni fenomen kojeg uzrokuje stres i kao takav službeno će biti priznat 2022. godine što će omogućiti lekarima i zdravstvenim radnicima da ga leče.

PROČITAJTE JOŠ:ŽELITE DA NAPREDUJETE? Uz ovih PET SAVETA vaša karijera će procvetati

Ljudima postaje sve teže da se “isključe” zbog interneta i mobilnog. Ako mislite da patite od sindroma sagorevanja postavite sebi sledeća pitanja:

1. Da li vam je iko blizak kazao da smanjite s radom?

2. Tokom poslednjih mjeseci, da li ste se osjećali ljuto ili uvređeno zbog posla?

3. Da li osjećate krivicu zbog toga što smatrate da ne provodite dovoljno vremena sa svojim prijateljima, porodicom ili čak sami sa sobom?

4. Da li ste otkrili da se postali previše emotivni, ili na primer plačete, ljutite se ili osećate nervozu bez razloga?

Britanska medicinska asocijacija je napravila online upitnik za lekare koji im pomaže da odrede da li imaju simptome ovog sindroma. Pitanja se odnose na svakodnevna raspoloženja i osećanja.

Neki do simptoma su i uznemirenost, nedostatak vazduha, bol u grudima, poremećaj u radu creva, vrtoglavica, glavobolja, nedostatak energije ili iscrpljenost, osećaj negativnosti ili cinizma prema poslu itd.

Ukoliko imate ove simptome potražite pomoć lekara i eksperata.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 1 =