Pokrenite vaš ključ uspeha!

Izvor:Pexels.com

Šta vam je potrebno, da bi vam se ruka pomerila malo unapred, ka otvaranju sopstvenih vrata? Smernice, motivacija? Ne znate šta vas čeka i šta će se desiti kada se vrata budu otvorila! Prvo vam je potrebna odluka. Vrlo je jednostavno, samo odlučite da li ih otvarate ili ne? Koje su vam dobiti, a koja je šteta, ukoliko ostavite zatvorena vrata ili ih otvorite. Stavite na “vagu”, šta vam više ide u prilog. Sa čime, možete da živite? Kajaćete se svakako. Ukoliko nešto ne uradite, a sada vam se pruža prilika, nikada nećete saznati šta bi bilo da ste se upustili u avanturu.

Da bi vam se vrata otvorila, potrebno je da:

  • Imate jasno definisan cilj (ukoliko cilj nije jasan ili samo ostaje na nivou misli, neće biti sproveden u delo)
  • Imate jasno definisane zadatke koje treba da realizujete, kako biste došli do tog cilja (šta sve treba da uradite da biste uspeli da se približite cilju)
  • Proverite svoje resurse (koje sopstvene potencijale možete da iskoristite)
  • Proverite šta vam nedostaje (ukoliko imate inicijativu da krenete sa radom ali nemate volju, znači da treba da radite i na jačanju volje kako ne biste odustali na pola puta)
  • Saznate, šta je to što može da vas spreči na putu do cilja? (kako tolerišete frustraciju, da li vas vuče ka razvoju ili vas sabotira?)

 

Za uspeh je potreban kontinuiran i dug rad. Šampioni se na rađaju, oni se grade. Lakše je reći: “ Ma, ne mogu! Pronaći ću nešto drugo.” To drugo se najčešće nikada ne pojavi, jer ga vi ne želite.

Vi ste vaš ključ, a vrata su vaš život. Ukoliko ih ne otključate, nikada nećete živeti, samo ćete životariti. Život će proći pored vas. Iskoristite ono što imate, a imate sebe. To je najvažnija karika u lancu. Ko ne vidi u sebi potencijal neće ni moći da se razvija, nego će tražiti opravdanja za sopstvene neuspehe.

Olgica Vučenov
About Olgica Vučenov 15 Articles
Diplomirani master psiholog, psihološki savetnik i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije, life i poslovnog koučinga. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentorstvo Srbija, EMCC-Serbia, Evropska asocijacija za integrativni koučing i mentoring EAIPCM. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom i odraslima. Topao terapijski pristup u radu je integrativan i psihodinamski, prilagođen svakom pojedincu uz razumevanje i pružanje podrške.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nineteen =