Pčele kao preduzetnici

Mala priča o pčelarstvu iliti o tome kako je priroda uredila preduzetnički sistem.

Matica je ženka u pčelinjem društvu, čiji je zadatak nošenje jaja i opstanak društva. Iz jaja se razvijaju pčele (radilice ili matice), dok iz neoplođenih se razvijaju mužjaci (trutovi). Jedno društvo ima samo jednu maticu.

Matica direktno kontoliše košnicu i kontoliše pol pčela koje polaže.

Ako matica ode iz društva, pre nego što je stvorila nove matice, društvo propada.
Bez mlade matice nama jakog pčelinjeg društva i neophodno je jednom godišnje zameniti stare matice mladima.

Zar nije tako i sa preduzetničkim firmama?!

Dok god postoji osnivač,entuzijasta da gradi,kompanija postoji. Vremenom kompanija raste, prerasta kapacitete vlasnika i upravljanja preduzećem,a on je i dalje tu,na čelu!

Proces zamene ili restruktuiranja snaga u preduzećima ne ide baš lako. Teško se delegiraju zadaci i predaju ovlašćenja,jer malo ko od vlasnika, osnivača razmišlja o stvaranju mladih kadrova koji će preuzeti neki sektor! Nema razvoja ljudi!

I šta se dešava u firmama?

Smanjuje se tržište, stiže nova tehnologija, kupci imaju drugačije navike …sve su to neumoljivi pokazatelji vremena koje prolazi.

Radilice nisu više radilice, a trutovi?
Hm, trutovi su uvek ono što i jesu bili!

Sanja Đorđević
About Sanja Đorđević 34 Articles
Moji rezultati su moja priča! Kažu da sam surovo realna i iskrena, otvorena, optimistična , poslovna, radoholik, samosvesna, orijentisana na rezultat i uvek nasmejana, a opet prijatelji znaju da sam sanjar, pesnik, skitnica dedin, večiti Lunja, koji bez obzira na sve , veruje i dalje u ljude, veruje u ono dobro u svima nama. Često budna sanjam. Osvanem u kovitlacu neobuzdane mašte od koje samo kad svane sunce uspevem da pobegnem. Postojim – vidljiva, otvorena, prisutna, bez želje da se krijem. Zenit je moj ambijent. Sve što poznajem, priznajem i poštujem, nalazi se tamo, na vrhu moći i vrhuncu ljudskih sposobnosti. To što tome težim ne znači da ću uvek na cilj i stići. Dobro mi je znana granica između želeti i moći. www.built4u.rs agencija za kosalting, organizaciju prodaje i IT rešenja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − eight =