Novi Sad – tango grad od 15. do 18. avgusta

Fotografija: Pixabay.com

Od 15 do 18. avgusta u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja „Todo Tango“, održaće se šesti međunarodni Festival „Novi Sad – tango grad“. Ove godine, u četiri festivalska dana, na šest lokacija, biće održano čak 13 različitih događaja.

Iako su pojedini festivalski događaji namenjeni isključivo tangerosima, u tango muzici i plesu moći će da uživaju i ostali ljubitelji argentinske umetnosti i kulture, a svi događaji otvoreni za javnost su besplatni.

U četvrtak 15. avgusta, u Galerji Matice srpske biće održan „Sci Tango“, jedinstven događaj u kome se govori o spoju nauke i plesa. Ovoga puta, putem interneta direktno iz Atlante, predavanje na temu „Tango umetnost u modernoj medicinskoj terapiji“ održaće Prof. dr Medlin Hekni (Madeleine E. Hackney) sa Medicinskog fakulteta Univeriziteta „Emory“ u Atlanti (SAD). Ovaj događaj počinje u 18 časova.

Kruna festivala je svakako koncert u Katoličkoj porti koji će se održati u petak 16. avgusta sa početkom u 19 časova.

Na koncertu će nastupiti svetski poznati „Beltango kvintet“, koji ove godine obeležava 20 godina postojanja, a Novi Sad ima tu čast da bude jedna od stanica na njihovoj evropskoj turneji kojom obeležavaju veliki jubilej.

Njima će se na bini pridružiti argentinski tango maestrosi Natalija Lavandeira i Roberto Reis, čije su bravure imali čast da vide ljubitelji tango plesa od Buenos Airesa, preko Karnegi hola, holivudske scene do londonskog Kovent Gardena i Moskve.

Ovaj koncert, uz podršku sponzora, Novosađanima zajedno poklanjaju Udruženje „Todo Tango” i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

U nedelju 18. avgusta, sa početkom u 21 čas, na terasi Petrovaradinske tvrđave (bašta restorana „Osam tamburaša”) biće održano plesno veče pod nazivom „Zagrli nebo”. Tim događajem, pod vedrim nebom uz pogled na Dunav i Novi Sad, šesti međunarodni festival Novi Sad Tango grad biće i zvanično zatvoren.

Održavanje ovogodišnjeg festivala pomogli su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Uprava za Kulturu Novog Sada, „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, OPENS, Kultirni centar Novog Sada, Galerija Matice srpske, Studentski centar Novi Sad, kao i brojni sponzori.

 

Izvor: Luftika.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − fourteen =