Najglasnija ptica na svetu pravi jači zvuk od rok koncerta

Fotografija: Pixabay.com

Zov na parenje brazilske bele ptice Procnias albus sada je i zvanično najglasnija zabeležena ptičja pesma. Sa prosekom na vrhuncu od 125,4 decibela nadmašuje rok koncerte i motorne testere i daleko je od nivoa bezbednog po ljudske uši (85 db). Ona je definitivno najglasnija ptica na svetu!

Njihovo glasno pevanje tokom udvaranja je trik koji koristi ova vrsta, a najglasnija varijanta poziva ove ptice je kad su mužjak i ženka zajedno.

– Voleli bi da znamo zašto ženke svojevoljno ostaju blizu mužjaka koji peva tako glasno. Možda pokušavaju da odmere mužjaka iz blizine, iako po riziku da oštete svoj slušni sistem – rekao je biolog Džef Podos sa Univerziteta Masačusets.

Pročitajte i: Kad pas nagne glavu, pažljivo vas sluša

Vrišteća piha (Lipaugus vociferans) može zadiviti ženke glasom od 116 db i prethodno je zabeležena kao najglasnija vrapčarka, ali ju je bela brazilska ptica daleko nadmašila.

Zanimljivo je i da su vrišteća piha i brazilska bela ptica pronađene u planinama severnog Brazila, gde njihovi zvukovi odjekuju u okolini dok tragaju za potencijalnim partnerom.

Naučnici su naveli da je poziv brazilske ptice sve kraći što je glasniji. Iako Procnias albus teži u proseku svega oko četvrt kilograma, ona ima neobično debele i dobro razvijene abdominalne mišiće i rebra, što je najverovatnije ključno za njihov moćan glas.

Da bi shvatili koliko je ova ptica glasna, treba reći da tiha kancelarija ima oko 40 db, zvono na vratima obično oko 80, simfonijski koncert 110, automobilska sirena 110, a pneumatska bušilica 120 db, navodi “Sajens alert”.

Ipak, ima i glasnijih stvari od brazilskog ptičjeg rekordera – sirena za vazdušnu opasnosti ima 130 db, motor aviona koji poleće 150, a zvuk pucanja balona 157 db (u veoma kratkom periodu vremena).

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − five =