Mnogo češće patimo u mašti

Šta mislite, da li češće patite u mašti ili u realnosti?

Pod maštom se podrazumevaju sve misli koje vam prolaze kroz glavu u određenim životnim situacijama. “Misli”, da će se nekome desiti nešto loše. Ukoliko vam se dete ne javlja na telefon, a subota je iza ponoći, razvićete kompletan scenario otmice ili bilo čega drugog. Ukoliko vam se partner ne javlja, takođe će vam prolaziti raznorazne negativne misli kroz glavu. Šta mislite, zašto niko ne pomisli nešto dobro nego to uvek bude misao sa negativnom konotacijom?

“Ne daj Bože da ti se desi, ono što ti majka pomisli.” Izjava koja se može čuti u našem okruženju. Zašto majka uvek misli na najgore? Strepnja, strah, briga. Zamislite kako se oseća vaše telo u tim momentima? Telo ne prepoznaje razliku da li je nešto realno ili imaginarno. Telo trpi, grči se, trese se, uznemireno je. Svako na drugačiji način proživljava određene stresne situacije.

Kada jednom proživite ovakvu vrstu patnje, u sledećoj situaciji koja bude ista, probajte nešto da promenite. Brigom ne možete da sprečite da se nešto loše ne desi. Zašto onda brinete? Koliko sebe mučite i zašto? Da li verujete u ubeđenje: “Ukoliko brinem sve će biti dobro, a ukoliko ne brinem ko zna šta može da se desi!

Sve što radimo, sebi radimo. Ne zaboravite da ni vaše telo ne zaboravlja sve stresove, brige i sva vaša nerviranja. Sve to ostavlja veliki trag na vas i vaš organizam. Iz toga se kasnije mogu razviti psihosomatski problemi. Vi birate način na koji ćete reagovati?

Još uvek nije kasno da nešto promenite kod sebe, šta ste odlučili?

Olgica Vučenov
About Olgica Vučenov 15 Articles
Diplomirani master psiholog, psihološki savetnik i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije, life i poslovnog koučinga. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentorstvo Srbija, EMCC-Serbia, Evropska asocijacija za integrativni koučing i mentoring EAIPCM. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom i odraslima. Topao terapijski pristup u radu je integrativan i psihodinamski, prilagođen svakom pojedincu uz razumevanje i pružanje podrške.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − fourteen =