Ljoret de Mar i svi njegovi biseri

Ljoret de Mar nalazi se u regiji Kosta Brava (prevedeno na naš jezik „Divlja obala“), koja je deo Katalonije. Prema prvim pisanim podacima iz desetog veka, prvo ime mu je bilo „Loredo“. Ime Ljoret de Mar najverovatnije potiče iz latinskog jezika i znači „lovor na moru“. 

Ljoret je postao popularan među turistima prvenstveno zbog svoje karakteristične mediteranske obale. Ona je bogata peščanim plažama izuzetne lepote, od kojih su najpoznatije Ljoret plaža (dugačka 1500 m), Fenals plaža, Kala Boadelja i plaža Santa Kristina.

Ovaj simpatični gradić, koji leti postaje turistički centar ove regije, ima i tu prednost što se na samo 70 km od njega nalazi Barselona.

I, kao što biva sa poznatim letnjim destinacijama čija lepota mora zaseni sve ostalo, i ovde postoje skriveni biseri koje možete pronaći ako se samo malo potrudite. Ovaj put ćemo vas upoznati sa nekoliko najvažnijih istorijskih tačaka koje ne treba zaobići, a dovoljno su blizu da možete da ih obiđete pešice.

Tvrđava Svetog Jovana iz jedanaestog veka nalazi se na petnaest minuta šetnje od južnog kraja gradske plaže. Sve što je ostalo od prvobitne građevine je jedna kula koja je rekonstruisana 1992. godine. Tvrđava Svetog Jovana je ranije bila osmatračnica i mesto sa koga su stražari posmatrali more kako bi sprečili napade sa morske strane. Uz malu nadoknadu možete da se popnete uz spiralne stepenice i uživate u prelepom pogledu na obalu.

Nastavljajući istim putem, možete stići do vrtova Svete Klotilde. Izgrađeni  dvadesetih godina dvadesetog veka  u stilu renesanse, ovi vrtovi su puni zimzelenog drveća, jezera, fontana i skulptura. O njihovoj veličanstvenosti možete zaključiti i po tome što je nastao po uzoru na vrtove porodica Mediči i Bordžije. Ono što je najupečatljivije su geometrijski oblici elemenata vrta, kao i pogled koji oduzima dah. Na ivici vrta, gde kreće padina, nalaze se klupe gde možete napraviti predah, dok se divite pogledu na more.

U vreme kada su bile popularne razglednice, na većini onih koje su se prodavale u Ljoret de Maru nalazila se statua Mornareve žene.  Postavljena je 1966. godine na kraju plaže Ljoret de Mara. Bronzana statua koja gleda ka obali predstavlja ženu mornara koja gleda ka moru kako bi poželela dobrodošlicu svima onima koji dolaze. Legenda kaže da, ako dotaknete njeno stopalo dok gledate ka horizontu i zamislite želju, ta želja će biti ispunjena.

Čak i ako se plašite da budete u bliskom kontaktu sa bilo čime što vas podseća na smrt, pogled na Moderno groblje u Ljoret de Maru učiniće da vam se čini kao da ono nema nikakve veze sa mrtvima. Nalazi se na udaljenosti od svega deset minuta od centra grada, pa bi bilo šteta ne videti ga. Ovo groblje sa svojim izduženim krstovima, ukrasima sa grotesknim likovima i odsjajem sunca na interesantnim spomenicima deluje toliko veselo i puno života, da ćete pomisliti da ste pogrešno skrenuli i zalutali u predeo fantastične arhitekture. Glavni arhitekta koji je zaslužan za izgled groblja, bio je učenik Gaudija. Otvoreno je 1901. godine, zahvaljujući novcu lokalnih bogatih ljudi, „Indijanaca“ (na španskom „Indianos“, Katalonci koji su emigrirali u Ameriku), koji su svoje bogatsvo stekli trgujući na morima u blizini Amerike, pre nego što su se vratili kući. Tako su, kroz umetnost koja govori o večnosti, trajno obeležili svoj visok status.

Crkva Sant Roma nalazi se u centru grada i karakteristična je po svom šarenom krovu u obliku kupole i jedinstvenoj arhitekturi. Pre crkve, ovde se nalazila zgrada „Sa Carbonera“ u kojoj se skladištio ugalj što je olakšavalo njegov utovar na brod s obzirom na blizinu mora. Prvobitno je izgrađena u gotskom stilu i imala je samo glavnu prostoriju, a naknadno su dograđivane kapele sa strane, kao i ostali delovi, koji nose sa sobom karakteristike renesanse. Ovo je crkva koju meštani aktivno koriste, pa možete prisustvovati službi.

Ovo je bila kratka šetnja kroz istoriju Ljoreta. A ukoliko ste, nakon ovoliko istorije, poželeli da se malo razonodite, najbolje mesto za to je akvapark „Water World“ do kojeg takođe možete lako stići, a postoji i organizovan besplatan prevoz do njega. Ovaj put, iz njega samo jedna slika, da vam zagolicamo maštu.

I, šta još reći nego – želimo vam dobar provod, jer smo sigurni da već pravite planove za ovo putovanje!

About Marija Kuzmanović 23 Articles
Diplomirala menadžment u turizmu, a onda se predomislila, upisala i završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a osim njene porodice, psihologije i pisanja, najviše uživa u putovanjima, čitanju, domaćoj kafi i seriji Prijatelji. Od skora ima svoj blog "Dnevna doza mentalnog zdravlja", čiji je cilj da pomogne ljudima da što bolje upoznaju sebe i da vode što kvalitetniji život.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × two =