Kratak vodič kroz vrste i pripremu kafe

priprema espresso kafe

Kafa je magičan napitak koji čini neizostavni deo naše svakodnevice. Šoljica tople crne kafe ili velika šolja instant kafe sa ledom – kako god da volite svoju kafu, činjenica je da ovaj napitak ulepšava naše dane.

Kafa nam pomaže da se razbudimo ili ostanemo budni, da se opustimo, zbližimo, ili prosto zasladimo svoj dan. Kultura kafe jaka je u mnogim delovima sveta, što ni nije čudo imajući u vidu njenu božanstvenu aromu i značajnu ulogu u društvenom životu ljudi.

Svako svoju kafu pravi na određen način, ali da li ste se nekada zapitali da li bi ona mogla biti još bolja? U nastavku teksta saznajte kako da napravite savršenu šoljicu kafe koja će probuditi sva vaša čula.

Od crne kafe do dalgone – koje sve vrste napitaka od kafe postoje?

Postoji puno vrsta kafe na svetu, ne samo prema poreklu i vrsti samog zrna, već i prema načinu na koji se ovaj napitak pravi. Neki preferiraju jaku crnu kafu, dok se drugi pre odlučuju za filter ili instant kafu.

Takođe, tu su i različiti napici kao što su espreso, kafe late, moka, ledena kafa, a u poslednje vreme čini se da Dalgona kafa stiče sve veću popularnost. Recept za dalgona kafu vrlo je jednostavan – sve što vam je potrebno jesu kafa, šećer, mleko i mikser, i možete uživati u ukusnoj kafi koja je osvojila Instagram.

Espreso, makijato, kapućino – koja je razlika?

Kada je reč o klasičnim napicima poput espresa, makijata ili kapućina, većina nas uglavnom je zbunjena razlikom između njih. Znamo da je razlika u veličini napitaka, ali koji je ono beše veći a koji manji, i koja je razlika u ukusu?

Espreso je napitak za sebe – ovo je čista kafa koja se dobija prolaskom vrele vode kroz mlevenu kafu pod velikim pritiskom. Međutim, postoji više vrsti espresa, poznatiji kao dupli, produženi i kratak espreso.

Produženi espreso ili lungo pravi se sa više vode od običnog, dok se kratak espreso ili ristreto pravi sa manje vode. S druge strane, dopio ili dupli espreso zapravo predstavlja duplu količinu espresa – dakle, kao da ste dobili dva espresa, ali u jednoj šoljici. 

Kada je reč o ostalim napicima od kafe, svi oni zapravo imaju espreso kao svoju osnovu, a razlika je u količini mleka i pene koju sadrže.

Ljudi najčešće mešaju kapućino i makijato. Makijato je zapravo espreso sa vrlo malo mleka i pene od mleka, i služi se u malim šoljicama, kao i espreso.

Kapućino, s druge strane, predstavlja napitak od jednake količine espresa, mleka i mlečne pene. Dakle, kapućino sadrži više mleka i pene od makijata.

Late takođe sadrži mleko i penu, ali još više mleka nego kapućino, s tim što je sloj pene tanji.

Još dve vrlo popularne vrste napitaka jesu moka i amerikano. Moka se sastoji od espresa, mleka i čokoladnog sirupa, dok amerikano predstavlja samo espreso kafu sa dodatkom vrele vode.

Vrsta kafe i način pripreme kao ključni elementi za savršenu šoljicu kafe

Svaki ljubitelj kafe i svako ko se profesionalno bavi spremanjem kafe reći će vam da je kafa umetnost i da su potrebni posebni sastojci i pažljiv način pripreme kako bi se postigla savršena šoljica kafe, a kafa dobila svoju dobro poznatu i voljenu aromu, ukus i miris.

Dve najpoznatije vrste kafe jesu Arabika i Robusta, a svaka od njih ima svoje sorte. Međutim, bez obzira da li ste već pronašli svoju omiljenu kafu ili još uvek tragate za njom, osim vrsti zrna, velika pažnja pridaje se i načinu pripreme.

Najbitniji savet koji će vam dati svaki poznavalac kafe jeste upotreba sveže mlevene kafe. Dakle, nabavite kvalitetan mlin za kafu i meljite zrna neposredno pre pripreme. Izloženost samlevene kafe kiseoniku smanjuje njen kvalitet, zbog čega nije preporučljivo kupovati i koristiti mlevenu kafu ukoliko iz nje želite da izvučete maksimum. 

Kada kupujete kafu u zrnu, pre svega obratite pažnju na njen rok trajanja. Kafa zapravo nema rok trajanja kao takav, što bi značilo da vam se neće desiti ništa loše ukoliko popijete “staru” kafu. Međutim, svežina kafe u velikoj meri utiče na njen kvalitet i aromu.

Nakon prženja kafe, ulja koja se u tom procesu ispuštaju na površinu zrna počinju da oksidiraju, što menja aromu, a preporuka je da se zrna iskoriste 2 do 6 nedelja nakon prženja. Dakle, kupujte kafu u malim količinama, po mogućstvu u pržionici kafe, i čuvajte je na suvom, hladnom i tamnom mestu, u hermetički zatvorenoj posudi.

Aparatura i tehnika kuvanja kafe – postanite majstor u pravljenju svog omiljenog napitka

Osim mlina za kafu, biće vam potreban i apart za njenu pripremu. Ukoliko pijete espreso to će biti aparat ili francuska presa za espreso kafu, a ukoliko ste poklonik filter kafe, aparat za filter kafu. Za one koji su ostali verni turskoj kafi, dovoljna je kvalitetna električna ili klasična džezva.

Eksperimentišite sa vrstama zrna sa različitih podneblja i sa različitim stepenom proprženosti, kao i sa dužinom pripreme kafe. Svako zrno ima suptilne note koje čine njegovu jedinstvenu aromu, a na vama je da otkrijete svog favorita.

Takođe, eksperimentišite sa količinom i vrstom dodataka. Isprobajte mleka sa različitim procentom masnoće, pa čak i različita biljna mleka, koja će vašoj kafi dati specijalnu aromu. Bademovo mleko obezbediće aromu pečenog badema, dok će ovseno mleko ublažiti gorčinu kafe, jer je prirodno slatko.

Na raspolaganju su vam i razne vrste zaslađivača, kao što su beli, smeđi ili kokosov šećer, a možete pokušati da dodate i po koji egzotičan sastojak poput cimeta, kakaa ili vanile.Kafa je jedna izvanredna biljka od koje se dobija predivan napitak, a što više saznajete o kafi, to će više rasti vaša ljubav prema njoj. Zakoračite u svet kafe, prepustite se njenim čarima, pratite naše savete i postanite vrhunski poznavalac kafe!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 20 =