Komarci najviše vole dečju kožu

Fotografija: Pixabay.com

U letnjem periodu deca su bukvalno mamac za insekte, jer gotovo svi obožavaju njihovu kožu. Najopasnije su pčele, ose, stršljenovi, koji svojim otrovnim žaokama kožu ubadaju i u nju ubrizgavaju otrov.

U letnjem periodu deca su bukvalno mamac za insekte, jer gotovo svi obožavaju njihovu kožu. Najopasnije su pčele, ose, stršljenovi, koji svojim otrovnim žaokama kožu ubadaju i u nju ubrizgavaju otrov. Komarci mogu da budu neprijatni ukoliko je dete alergično i ima preosetljivu kožu.

Ako se dogodi da dete ujede neki od ovih insekata, prvo ohladite ubod, a zatim na bolno mesto nanesite antihistaminik, savetuju lekari. Nikako ne dozvolite da se dete na mestu uboda češe, u suprotnom će izazvati upalu. Ako se dogodi da dobije anafilaktički šok, koji je praćen teškoćom u disanju, ubrzanim lupanjem srca, vrtoglavicom, nesvesticom, ne treba ništa samoinicijativno preduzimati već odmah pozovite Hitnu pomoć.

U kućnoj apoteci uvek bi trebalo, osim antihistaminika i hladnih obloga, držati i blago sredstvo protiv bolova, luk i sirćetnu vodu. A ako je neko alergičan i – injekciju adrenalina.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =