KAKO SE NOSITI SA LJUDIMA KOJI KRITIKUJU VAŠ NAČIN ODGAJANJA DETETA

Image by skalekar1992 from Pixabay

Pitanja koja se postavljaju iz znatiželje a u stvari su osnova za kritiku, počinju dok je beba još uvek u stomaku. „Da li ćeš uzeti epidural?“, „Da li ćeš se vratiti na posao?“, „Još uvek piješ kafu?“. Jednom kada se porodite pitanja i komentari jednostavno prerastu u kritiku – od toga gde će beba spavati i šta treba da jede, do toga kako da se ponašate prema njoj. Od tog trenutka, izgleda kao da su vaše veštine roditeljstva podložne komentarima svih, od vaše rođene majke do stranca u prodavnici.

Svi imaju mišljenje, naročito kada se radi o nečemu tako rasprostranjenom što menja život kao što je roditeljstvo. Lako je prečuti kritiku stranca ali je teže preći preko kritike koju upute vama bliske osobe kao što su prijatelji ili majka.

Nije uvek loše pitati drugog roditelja za mišljenje ako niste sigurni da li dobro disciplinujete dete. Njegovo mišljenje može da potvrdi da ste na dobrom putu ili da treba da promenite pristup. Dajemo vam nekoliko načina kako da se dostojanstveno izborite sa upućenim kritikama:

Majka

Imajte na umu da vaša majka želi samo najbolje za svoje unuče. Međutim, prošlo je puno vremena otkad ste vi bili mali pa njeni saveti mogu biti malo staromodni ili jednostavno različiti od vaših. Prihvatite da vaše metode neće biti iste kao i njene i zamolite i nju da uradi isto.

Ipak, mogli biste malo da olakšate stvari tako što ćete pitati mamu za savet u vezi tema koje vama nisu mnogo bitne. Ne razmišljate mnogo o kupanju deteta? Pitatjte mamu šta ona misli da li da kupate dete svakodnevno ili svaki drugi dan.

Navedite mamu da priča o vremenu kad ste vi bili beba i verovatno će shvatiti koliko su se stvari promenile od tada. Istovremeno je cenite kao dobrog savetnika ali joj i jasno stavite do znanja da možda nećete uvek prihvatiti njen savet, koliko god on bio dobar.

Svekrva

Prethodni savet za majku važi i za svekrvu ali je teže prihvatiti kritiku od nekoga s kim niste u krvnom srodstvu. Zato je najbolje da uključite i partnera. Objasnite mu kako se osećate zbog tih komentara i zamolite ga da se on umeša: „Hvala ti majko na tim mudrim rečima, ali mi ne želimo da naša deca jedu brzu hranu svaki dan“. Ovo je naročito dobro ako vas svekrva vidi kao preosetljivu osobu.

Prijatelj

Samo zato šte ste najbolje drugarice još od osnovne škole to ne znači da ćete na isti način vaspitavati decu. Stoga izbegavajte raspravu o osetljivim temama kao što je to deljenje kreveta sa decom ili granice u disciplinovanju dece. Imajte na umu da nemaju svi isti prag tolerancije kada se radi o lošem ponašanju. Možda će neki roditelji pustiti decu da skaču po vašem nameštaju ili se glupiraju, ali nemojte da raskidate prijateljstva zbog nekoliko filozofskih razlika.

Dokle god nečije dete nije zanemareno ili zlostavljano, živite i pustite druge da žive-samo nemojte raspravljati o tome. Ukoliko ne želite da drugi komentarišu vaše vaspitanje nemojte ni vi tuđe.

Kolege s posla

Ne možete da ih izbegnete ali ne morate da pričate s njima o vaspitanju. Međutim ako saznaju da radite nešto s čim se ne slažu mogu vas ispitivati. Kada odete ranije s posla po bolesno dete ili povedete porodicu na firmin piknik kolege će upoznati i vaš privatni život. Iako je lepo pričati sa kolegama o svojoj porodici to može da vodi i ka neželjenim savetima. Ako su dobri u svom poslu to ne znači i da znaju sve o roditeljstvu. Stoga najbolje rešenje je: menjanje teme. Na primer, na pitanje: “Da li još uvek dojiš? Već je dete veliko“, odgovorite: “Da. Da li si završila onaj izveštaj? Moram ga danas poslati?“.  I priča se nastavlja u drugom smeru.

Poznanik

Ako imate komšinicu ili neku dalju rođaku koja stalno ima neke savete izbegavajte ih kad god možete. Ili odgovorite u jednoj rečenici: „Hvala na savetu ali mi to radimo drugačije.“ Ukoliko se savet ili komentar tiču koliko je njihovo vaspitanje deteta bolje od vašeg, samo se nasmejte i pređite preko toga. Nema potrebe da se upuštate u raspravu.

Postoje različiti načini odgajanja i vaspitavanja deteta. Vi odaberite svoj, onaj koji odgovara vašem temperamentu, temperamentu deteta i potrebama vaše porodice. Samo zato što neko drugačije vaspitava dete to ne znači da je tako bolje.

Kada neko jednostavno ne želi da posluša…

Nekad jednostavno morate da povučete crtu, bez obzira da li je u pitanju neka nepodnošljiva tetka ili dosadni prijatelj prijatelja. Niko ne voli da se svađa ali kad se često osetite omalovaženo, morate da kažete nešto-naročito ako vas osoba kritikuje pred detetom.

Ako im dopustite da komentarišu vaše vaspitanje deteta izgledaće kao da oni učestvuju u njemu, a to nije tačno. Zato, nakon što ljubazno prećutite njihov komentar ili ga ignorišete, upozorite osobu u da prestane sa komentarima ili više nećete biti u istom društvu. Važno je za vaše mentalno zdravlje da budete okruženi ljudima koji vas podržavaju i ohrabruju, a ne kritičarima. Nekada ne volite da budete sa drugima kad su tu deca zbog kritika stoga organizujte druženje van kuće bez dece kad nećete pričati o njima.

Ne budite mnogo strogi prema sebi. Razmislite o tuđem savetu kad vam se on čini dobronameran ali uvek imajte na umu zašto vaspitavate dete kako vi hoćete. Vi odlučujete kakvu hranu ćete davati detetu, koju rutinu ćete imati pred spavanje i koliko će gledati televiziju, i znate zašto to tako radite. Ne razmišljajte o kritikama i budite sigurni da ste kao roditelj doneli najbolje odluke za svoju porodicu.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 5 =