Kako je nastala nula?

Fotografija: Pixabay.com

Postoje neki delovi našeg znanja koje generalno uzimamo zdravo za gotovo. Koristimo ih svakog dana i vrlo su korisni u našim životima. Jedna od tih stvari je numerički sistem koji uključuje nulu.

Nula nije oduvek postojala. To je genijalna ideja koju je čovečanstvo izmislilo nakon što su naučili da broje. Postoje dva načina na koja nula funkcioniše. Nula je pokazivač, označavajući nedostatak vrednosti. Nula je, takođe, i broj.

Antički sumerski pisari su koristili prazan prostor da označe nedostatak, dok su Vavilonci koristili znak koji se sastojao od dva mala klina i on bi označavao razliku između veličina (kao što naš decimalni sistem koristi nule da napravi razliku između desetina, hiljada i tako dalje). Maje su takođe imale sličan tip markera u svojim kalendarima.

U 5. veku, indijski numerički sistem je bio prvi koji je koristio koncept nule kao broja. Postoji krug koji simbolizuje nulu na zidu hrama u Gvalioru, u Indiji, koji se smatra najstarijom reprezentacijom tog broja. U 7. veku, indijski matematičar Brahmagupta je koristio male tačke da pokaže nulu kao pokazivača, i prepoznao ju je kao broj, sa nultom vrednošću koja je nazvana sunya.

Indijska matematika se širila na Kinu i kulture Srednjeg Zapada, gde se dalje razvijala. Matematičar Muhamed ibn Musa el Horezmi je koristio nulu u algebarskim jednačinama i konačno u 9. veku – nula je postala deo arapskog numeričkog sistema kao ovalni oblik koji koristimo danas.

Ipak, u Evropi Rimljani su se bunili protiv nule zbog prednosti koju su davali svom sistemu baziranom na rimskim brojevima. Nulu su postepeno prihvatali Evropljani, najviše zaslugom italijanskog matematičara Fibonačija. Kako se matematika razvijala, nula je postala kamen temeljac računanja. Danas, nula predstavlja osnovu modernog računarskog binarnog sistema nula i jedinica.

Naravno, koliko god da je nula korisna, nosi sa sobom određenje filozofske nedoumice. Dok se drugi brojevi koriste da ukažu na postojeće objekte, na koji objekat, ili bilo šta što postoji, može da ukaže nula? Ako je „ništa“ deo našeg numeričkog sistema, da li onda sistem kao izgrađena, ali ne nužno empirijski, izvedena praksa, dolazi u pitanje? Dok se drugim brojevima može deliti, ne možete deliti sa nulom.

Komičar Stiven Rajt je izjavio: „Crne rupe su tamo gde Bog deli sa nulom“. Dakle, da li zaista možete dobiti nešto iz ničega?

 

Izvor:Nevena Petrašinović , iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × three =