Maldivi – zemlja koja će vas iznenaditi na mnogo načina

Maldivi su jedno od onih mesta na kojima se prave fotografije za najlepše skrinsejvere sa peščanim plažama i tirkiznim morem. Poznati po vilama koje su smeštene iznad samog mora, vrlo lako ćete ih prepoznati na bajkovitim slikama koje obećavaju odmor iz snova.

I zaista, oni koji su ih posetili kažu da je sve kao na slikama. Kada stanete na topao pesak jednog od ostrva Maldiva, bićete očarani vidikom koji se pruža na sve strane. Ali pored pomenutog ugođaja, da biste zaista uživali u ovoj po mnogo čemu posebnoj destinaciji, potrebno je da znate neke vrlo zanimljive činjenice i informacije koje će vam olakašati boravak i pripremiti vas za jedno novo i neobično iskustvo.

Ostrvska država Maldivi sastoji se od 1190 ostrva rasutih po Indijskom okeanu, smeštenih na oko 700 km jugozapadno od Šri Lanke. Samo 200 ostrva je naseljeno, a oko 90 njih su dom hotelskih odmarališta. Plaže sa belim peskom, bistra i kristalna voda, sunce, priroda i opuštanje su zajednički imenilac svih ostrva.

Iako se kao zvaničan broj ostrva uključenih u ovaj arhipelag navodi pomenuta brojka od 1190 ostrva, ako se ubroje i usamljeni peščani sprudovi i koralni grebeni, broj dostiže fantastičnih 2000 ostrva. Samu procenu otežava činjenica da neka ostrva vremenom nestaju, a nova se pojavljuju; neka ostrva se spajaju, dok se druga dele na dva dela, a ponekad se pojavi novo ostrvce na temelju koralnog grebena. Usled prirodne erozije mora i podizanja nivoa vode, preko 100 ostrva je već nestalo, a erozija plaža nastavlja da bude veliki problem, pa se na ostrvima mogu videti potporni zidovi, kao i pumpe koje vraćaju pesak na plažu.

Temperatura na Maldivima je stabilna tokom čitave godine i kreće se između 29°C i 32°C danju i između 25°C i 26°C noću. Klima može da se podeli na dva perioda. Od maja do novembra vreme je vlažno, sa upornim padavinama. Talasi su veliki, a vetar snažan. Od decembra do aprila ima  vrlo malo padavina  i vlažnost je manja. Najtopliji mesec je april, a najhladniji decembar. Meseci sa najviše padavina su jun i jul, a najsuvlji je februar. Tokom poslednjih godina, pod uticajem klimatskih promena, razlika  između ovih perioda nije više tako jasna. Zato je moguće da bude više kišnih dana tokom suve sezone i više sunčanih dana tokom kišne sezone.

Iako se veruje da su sva ostrva na Maldivima nastala delovanjem vulkana, neka ostrva je napravio čovek. Ostrvo najbliže aerodromu, Huhulmale, napravljeno je 2004 godine nanošenjem brojnih slojeva peska i betona kako bi se izgradio čvrst temelj. Danas ono predstavlja samostalan grad sa izgrađenim cestama, kućama, prodavnicama i obalom.

Svaki pojedinačni hotel smešten je na posebno ostrvo. To znači da ćete imati priliku za doživljaj najbliži onom kada se boravi na pustom ostrvu, izuzev činjenice da će vam osoblje hotela pružiti komfor koji na pustom ostrvu ne biste imali. Negativna strana ove bajke jeste da je većina ostrva ekstremno mala i bićete prinuđeni da srećete iste ljude svaki dan, neće biti bioskopa, prodavnica i zabave izvan hotela; na neki način bićete osuđeni na parče peska tokom čitavog odmora. Ovaj nedostatak možete ublažiti planiranjem nekih od izleta koji mogu podrazumevati ronjenje, gnjurenje, posetu drugim lokalnim ostrvima i sl.

Jedna vrlo bitna informacija za sve koji planiraju svoj odmor na Maldivima jeste da je voda za piće tamo drugačija od svih sa kojima ste se susretali tokom svojih putovanja. Za razliku od vode na drugim destinacijama, gde problem može biti njen bakteriološki sastav, voda na Maldivima je ispravna i pitka, ali je, s obzirom na način njenog dobijanja (komplikovan postupak uklanjanja soli), oslobođena svih prirodnih minerala. To može dovesti do toga da se nakon par dana osećate pomalo iscrpljeno. Kako biste to sprečili, dobro je sa sobom poneti rehidrante koji se koriste za nadoknadu elektrolita, a možete ih nabaviti u svakoj apoteci.

Kada je reč o Maldivima, postoji toliko mnogo stvari koje će vas iznenaditi, da bi se o tome moglo pisati na mnogo više strana. Ipak, nešto treba ostaviti i za vaš susret sa njima. Pomenućemo još samo da je to zemlja sa 100% islamskom populacijom i da je poželjno poštovati pravila koja važe i u drugim islamskim zemljama.

Ukoliko se odlučite da posetite Maldive, želimo vam sjajan odmor i da svi snovi koje ste imali o njima postanu stvarnost.

About Marija Kuzmanović 23 Articles
Diplomirala menadžment u turizmu, a onda se predomislila, upisala i završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše otkad zna za sebe, a osim njene porodice, psihologije i pisanja, najviše uživa u putovanjima, čitanju, domaćoj kafi i seriji Prijatelji. Od skora ima svoj blog "Dnevna doza mentalnog zdravlja", čiji je cilj da pomogne ljudima da što bolje upoznaju sebe i da vode što kvalitetniji život.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 4 =