Kako da podstaknete dete da govori?

Izvor: Pexels.com

Kada bebac počne da govori počinje potpuno nova era njegovog odrastanja. Kako da im pomognete u ovom procesu?

Koristite znakovni jezik

Moglo bi da deluje kontraproduktivno, ali znakovni jezik može da pomogne deci da komuniciraju i dovesti do ohrabrenja kada vide da i vi to podržavate. Počnite sa nekoliko znakova i rečima koje koristite često – više, manje, beba – i uvrstite ih u svakodnevnu komunikaciju. Uvek kada koristite znak recite i reč i i znak i reč koristite što češće.

Pričajte im

Kako bi naučili jezik, bitno je da mu budu što izloženiji. Zato bebcu mnogo pričajte. Pričajte polako i razgovetno, koristite jednostavne reči i kratke rečenice. Pravite pauze, kako bi mu dali do znanja da može da učestvuje u “razgovoru”. Ne znate o čemu biste pričali? Pričajte im o onome šta o u tom trenutku radite. Dok spremate večeru pretvarajte se da ste u emisiji i objašnjavajte svaki postupak. Dok ga oblačite, izgovarajte imena odeće koju dodirujete.

Nagrađujte reči

Ukoliko vam dete traži mleko i izgovori reč, recite mu da ste srećni i ponosni zbog toga. Ovo je vreme da ga podstaknete da kaže još neku reč – recite mu da je mleko toplo i da jača kosti.

Izvor: Pexels.com
Fotografija: Pixabay.com

Postanite njegov eho

Ponavljate ono što Vam mališan kaže, dodajući na to još jednu ili dve reči. Ovu tehniku preporučuju pedijatri jer decu uči povezivanju novih sintagmi.

Čitajte sve

Knjige su sjajan način da podstaknete bebu da razvija govor. Čitajte mu po malo svakog dana. Preporučuje se i da čitate naglas gestikulirajući. Ne morate čitati samo knjige. Čitajte etikete u prodavnicama, tako ćete mu pomoći da reči poveže sa konkretnim predmetima.

Ignorišite gestove

Vaš mališan možda nema potrebu da govori jer vam gestovima savršeno dobro objasni svoje potrebe. Ukoliko pokazuje ručicom na jabuke, nemojte mu je odmah dati. Sačekajte da vidite kako još može da je zatraži. Kada mu je na kraju date, koristite reči kojima ćete objasniti to što radite “Želiš li još jabuka? Ove jabuke su slatke i ukusne. I meni se sviđaju.”

Ograničite vreme pred ekranom

Deca aktivno uče kada imaju interakciju, što se ne dešava pred ekranom televizora ili tableta. Istraživanja pokazuju da je vreme provedeno pred ekranom povezano sa razvojem govora kod dece mlađe od tri godine. Američka asocijacija pedijatara preporučuje da deca starija od dve godine ne provode više od dva sata pred ekranom. Ona mlađa ne bi trebala da gledaju televiziju uopšte.

Preuzeto sa: Bebac.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 3 =