Evo šta znače rupice na poznatom keksu „Petit Beurre“

Fotografija:: Wikipedia

Poznati keks Pti-ber (“Petit Beurre”) obežio je mnoga detinjstva, a i danas deci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje!

“Petit Beurre”, što u prevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena.

Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

Šta znače brojevi 4, 24 i 52 za “Petit Beurre”?

Kada pogledate keks, uočićete uglove, zupce i rupice, ali pre nego što keks pojedete, verovatno vam ne bi palo na pamet palo da da se prostom matematikom i dobijenim iznosima može doći do nekog “dubljeg” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima “Petit Beurre”, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 nedelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.  Luj Lefevr koji je osmislio kako će izgledati i kakvog će ukusa biti Pti-ber je zapravo bio perfekcionista koji je želeo da dizajn podseća na vreme.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 1 =