EKONOMIČNO U “VELIKOJ JABUCI”: Njujork bez para

Izvor: Pexels.com

Svi koji žele da posete ovaj ogroman grad, treba da nabave spisak 21 muzeja u koje je ulaz besplatan.

U Njujorku kafa i mafin mogu da koštaju 10 dolara, a turisti koji se dobro pripreme za Veliku jabuku za taj novac mogu da provedu i čitav dan! Svi koji žele da posete ovaj ogroman grad, treba da nabave spisak 21 muzeja u koje je ulaz besplatan. Za početak, ne plaća se ulaz u čuveni Metropoliten, odnosno, daje se donacija (po ličnom nahođenju). Ulaz u MOMA muzej savremene umetnosti je 25 dolara, ali petkom posle 16 časova je – besplatan.

Besplatan je i ulaz u Botaničku baštu u Bruklinu koja ima i mali zoo-vrt. Šetnja Bruklinskim mostom je uvek besplatna, ali se na to treba odvažiti kada je vreme lepo. Ovim mostom se stiže do Bruklinske pivare po kojoj se organizuju besplatne ture. Ne naplaćuje se ni tura po Javnoj biblioteci, kao ni po Central parku i Federalnoj banci u kojoj se čuva 6.500 tona zlata. Bika, koji se nalazi ispred Volstrita, treba besplatno pomaziti na izvesno mesto (testisi), jer to, kažu, donosi novac.

Polja jagoda, iz istoimene pesme grupe “Bitls” u Central parku, mogu se besplatno videti, kao i zgrada u kojoj je živeo Džon Lenon. Ulaz u Brajant park se ne naplaćuje, kao ni joga utorkom ujutru od 10 i četvrtkom od 18 časova. I hotel “Njujorker” u čijoj sobi 3327 je Nikola Tesla proveo poslednje godine se ne naplaćuje, a njegov spomenik i trg se nalaze na uglu Šeste i 40. ulice.

Zanimljivo je videti i Grand central železničku stanicu koja je starija od 100 godina, a glavna atrakcija je “šaputajuća galerija” ispod lukova gde dvoje stanu na velikoj razdaljini, šapuću i jedno drugo čuju.

I na kraju, uz kartu za metro, koja košta 2,76 dolara, dobija se besplatna vožnja trajektima koji polaze od Volstrita do Long Ajlenda, Bruklina, Bronksa… Besplatna je i vožnja ferijem do Steten Ajlenda duž reke Hadson na kojoj je čuveni pilot Sali spustio avion.

Ko poseti Njujork tokom leta može da na pristaništu 96, na krjau 72. ulice uzme besplatan kajak i vidi ovaj grad sa vode.

Turistička organizacija Njujorka organizuje tri manifestacije tokom kojih gosti mogu da ostvare velike popuste u ovom gradu. Tokom nedelje restorana i Brodveja može da se jede uz veliki popust i da se povoljno kupe karte za predstave, a tokom festivala i ulaznice za festivale.

Izvor: Novosti.rs
Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 5 =