DOM PO MERI LJUBIMCA: Saveti za uređenje stana ako u njemu živi i KUCA ILI MACA

Fotografija: Pixabay.com

Imate psa ili mačku ali, iako ih neizmerno volite, ne želite da njihovo prisustvo narušava izgled vašeg doma? Ne brinite se, izvodljivo je da vam stan istovremeno bude šik i pet frendli, ako povedete računa o nekoliko detalja prilikom njegovog sređivanja.

Koristite tvrde podne površine, otporniji parket ili pločice. Lako se čiste, deluju toplo, a istovremeno mogu da prikriju ogrebotine nastale kandžicama vašeg ljubimca. Na pod ne postavljajte mermer ili prirodni kamen, jer lako mogu da promene boju.

Izbegavajte tepihe od zida do zida. Tepisi su, zapravo, vaši neprijatelji ukoliko imate kućne ljubimce. Upijaju mirise, na njima ostaju dlake, a i fleke. Teško se čiste i uopšte nisu praktični. “Goli” podovi su najbolje rešenje a, ukoliko želite nešto meko i toplo pod nogama, stavite manje ćilime koji su podjednako lepi i efektni a jeftiniji, pa samim tim lakše možete da ih zamenite.

Kupujte nameštaj od materijala na kom ne ostaju lako fleke, jer kad vam se vaše razdragano štene zatrči na omiljenu fotelju odmah po ulasku iz šetnje, duša će vas zaboleti od tragova njegovih prljavih šapica, koje ćete teško skinuti.

Mnogi materijali su pogodni za vaš nameštaj, najpre koža (ali samo ako nemate mačku, jer vole da je grebu), pa mikrofiber ili bilo koji sintetički materijal sa kog se lakše uklanjaju mrlje, neprijatni mirisi i bakterije.

Koristite prekrivače za krevete, jorgane, jastuke (obične i ukrasne) koji mogu da se peru u mašini i tako ćete umnogome sebi olakšati život – većina njih se ne pegla i veoma lako se čisti.

Kada dekorišete životni prostor bilo bi dobro da povedete računa o boji vašeg ljubimca. Na primer, ukoliko imate belu mačku, na nameštaj stavite prekrivač u beloj boji, koja će odlično sakriti prisustvo dlaka, čak i ako svog ljubimca niste četkali dan ili dva.

Nabavite komad nameštaja samo za vašeg ljubimca. Da biste izbegli ogrebotine, a ponekad i poderotine, na vašem dragom trosedu, kupite korpicu za mačku, kao i penjalicu sa delovima za oštrenje kandži, a psa obradujte simpatičnim, mekanim krevetom, da ne bi udobnost svake večeri tražio u vašem.

Pokušajte da odvojite deo prostora, najbolje u hodniku, blizu ulaza, u kom ćete čistiti šape vaših četvoronožaca po ulasku u stan. Tu smestite i vlažne maramice, peškir, sunđer ili četku, u zavisnosti od toga šta će vam najčešće koristiti prilikom brzinskog čišćenja vašeg ljubimca.

Izvor: Dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 18 =