Danas slavimo Svetog Savu – Školsku slavu!

Izvor: Vidovdan.org

Škole u Srbiji danas obeležavaju školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Ovu slavu, ujedno proslavljaju i mnoge porodice i institucije.

Sveti Sava , kao školska slava, slavi se od 1984. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenstva, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.  Bio je uticajan diplomata, prvi srpski prosvetitelj, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Dan kada je umro  27. januar 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo. Slavljen je sve do 1945. godine, kada je odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Život Svetog Save

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa se zato smatra i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine, kao najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i plemkinje Ane Nemanjić, raški plemić Rastko Nemanjić.
Imao je dva brata: Stefana i Vukana i tri sestre: Jefimiju koja je bila udata za vladara Soluna, Elenu koja je bila udata za bugarskog kralja Ivana Asena i nepoznatu sestru koja je rodila bugarskog cara Konstantina I.

Petnaest godina kasnije od oca dobija deo države kojom je trebalo da vlada. Međutim, Rastko odlazi na Svetu Goru, gde se zamonašio i dobio ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, postajući tako ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je umro 1235. godine u tadašnjoj prestonici Bugarske – Trnovu, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Iz Trnova njegove mošti prenete su i sahranjene u manastiru Mileševa 6. maja 1237. godine. Mošti je spalio Sinan Paša 1594. godine na Vračaru. Na tom mestu nalazi se se spomen hram posvećen Svetom Savi.

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + ten =