Kako se pripremiti za intervju za posao

Fotografija Tim Gouw sa Pexels.com

Pozvani ste na razgovor za posao za firmu u kojoj ste nedavno konkurisali. Veoma brzo je stigao odgovor i sasvim je normalno da je i uzbuđenje na vrhuncu.  To znači da ste se putem poslate biografije i motivacionog pisma potencijalnom poslodavcu uspešno predstavili. Sada sledi drugi korak, a to je lično predstavljanje.

Uzbuđeni ste, srećni i pomalo uplašeni, sve u isto vreme. Želite da ostavite pozitivan utisak i da dobijete posao. To je jasno.

Ali, pre nego što odete na taj razgovor, potrebno je da se dobro pripremite. Svesni ste da poslodavac želi da zaposli najboljeg kandidata, a vi želite da ga ubedite da ste to baš vi. Želite da vam pruži šansu.

Prvi koraci

Da bi intervju prošao onako kako očekujete i bez problema, morate se dobro pripremiti. Ali pre toga, neke stvari sa sobom morate da rasčistite. Najvažnije, razmislite da li zaista želite taj razgovor i posao.

Ukoliko ste tek onako poslali prijavu, čak iako se niste nadali da će vas pozvati, pripremite se za intervju i idite. Steći ćete jedno iskustvo više.

Ukoliko napravite neku grešku ili lapsus, znaćete za naredni put kako da se ponašate i kako stav da zauzmete. To je veoma bitno iskustvo, kao i svako drugo, najviše zbog veština komunikacije sa poslovnim svetom. Lični kontakt sa ljudima je jedno neprocenljivo iskustvo.

Istražite kompaniju

Dobro istražite kompaniju u kojoj ćete imati intervju. Saznajte čime se tačno bavi i od kada postoji. Pronađite što više detalja o njenim skorašnjim i starijim aktivnostima. Ovo je veoma bitno da znate, kako bi poslodavac stekao utisak da ste ozbiljan i zainteresovan kandidat.

Pregledajte njihov vebsajt i saznajte sve što možete o njima, o zaposlenima, o mogućnostima za zapošljavanje. Istražite klijente sa kojima su radili, prikupite informacije iz medija. Ukoliko poznajete nekog zaposlenog, porazgovarajte sa njim i potražite savet.

Upoznajte radno mesto

Pripremite se odgovore na pitanja o poslu koji ćete raditi. Iako će vam poslodavac sam reći vaše aktivnosti i dužnosti, ostavite utisak da ste upućeni, jer to ostavlja pozitivan utisak.

Istražite sve o poziciji za koju ste se prijavili. Pročitajte konkurs nekoliko puta i sve aktivnosti koje su navedene. Nije loše da istražite i po drugim izvorima sve šta pozicija zahteva.

Razgovor za posao je prilika da „prodate“ sebe i iskoristite je maksimalno.

Ostavite pozitivan vizuelni utisak

Potrudite se da na razgovoru izgledate primereno i pristojno. Obucite se prikladno i u skladu sa godinama. Nemojte oblačiti provokativnu i šarenu garderobu. Odaberite stil koji priliči datoj situaciji, koji će ukazati na vaš karakter i ostaviti pozitivan utisak na poslodavca.

Ispeglajte odeću, sredite kosu, obratite pažnju na nokte i potrudite se da budu uredni. Smirite prste i obuzdajte nervozu. Sedite uspravno i ne mrdajte se levo-desno dok slušate, a potom i dok razgovarate. Gledajte u oči dok slušate i govorite.

Dame kandidatkinje bi trebalo da izbegnu napadnu šminku, veliki nakit i provokativnu garderobu.

Rešite se treme

Pokušajte da budete opušteni i prirodni dok razgovarate sa poslodavcem. Iako imate tremu, pokažite poslodavcu da imate i samokontrolu, koja vam pomaže da radite pod pritiskom.

Dajte sve od sebe da uspostavite samokontrolu nad svojim telom i da eliminišete strah. Zamišljajte da je poslodavac osoba koju poznajete i koju veoma poštujete. To će vam pomoći da lakše počnete priču i date odgovore na sva potrebna pitanja.

Budite samouvereni

Pokušajte da ostavite utisak samouverene osobe, tako što nećete doći neupućeni i nepripremljeni. Ako ste imali prethodno iskustva u toj oblasti, recite to. Nemojte biti nadmeni. Budite pozitivni i optimistični.

Ako niste imali iskustva, naglasite obavezno sve vaše prednosti i vrline. Stavite do znanja poslodavcu da se vaša očekivanja podudaraju sa njihovim očekivanjima.

Stavite do znanja šta želite.

Govorite umerenim glasom

Sa poslodavcem razgovarajte prijatnim tonom i poslovno. Nemojte da govorite glasno, niti tiho, već pronađite balans. Ne pričajte brzo, niti previše sporo. Pričajte tečno, kako bi se svaka reč jasno razumela. Ne preterujte sa gestikulacijom.

Naglasite karakteristike koje vas ističu i koje će ostati zapamćene. Potrudite se da istaknete sebe, kako bi vas poslodavac upamtio po nekoj veštini ili izraženoj karakteristici.

Održavajte kontakt očima

Održavajte kontakt očima sa poslodavcem. Ukoliko u prostoriji ima više prisutnih osoba, uspostavite kontakt očima sa osobama čiji vam pogled neće poremetiti koncentraciju. Kada odgovarate na pitanje, bitno je da pogled fokusirate na osobu koja vam je postavila pitanje.

Pripremite govor o sebi

Nemojte recitovati i učiti napamet detalje o sebi, iskustvu, znanju i veštinama koje posedujete. Napišite jedan sastav, koji ćete spontano ispričati budućem poslodavcu, kao priču.

Vežbajte sa prijateljem. Zamislite da vas on intervjuiše. Vežbajte da predstavite sebe, kao kandidata, na adekvatan način.

Smislite šta ćete reći o sebi, školovanju, radnom iskustvu, sposobnostima i karakteristikama. Uvežbajte dobro po tezama sve šta želite reći, a tokom intervjua ispričajte kao priču i spontano.

Navedite svoje kompetencije

Obavezno spomenite sve znanje i veštine koje imate. Navedite šta sve znate da radite, naglasite ako ste volontirali negde. Navedite što više svojih hobija, kako bi poslodavac formirao što realniju i profesionalniju sliku o vama.

Nabrojite tehnike koje znate, poput kompjuterskih veština, organizatorskih, znanje stranih jezika, dodatne veštine koje imate. Ako ste vozač ili imate vozačku dozvolu, obavezno recite.

Veoma je bitno da spomenete i neku vašu sitnu manu; naravno ne preveliku i preozbiljnu kako ne bi pokvarili sliku koju poslodavac stvara o vama. Na taj način se predstavljate kao iskrena i realna osoba, bez pretvaranja i idealizovanja samoga sebe.

Ne počinjite rečenice sa „ja“

Izbegavajte rečenice koje počinju sa „ja“. Tako ostavljate utisak osobe koja nije timski igrač, već kandidat koji misli da sve zna. Neka vam rečenice budu jasne, precizne i tačne. Pričajte o sebi i svojim iskustvima na jednostavan i zanimljiv način, poput kratke priče.

Odgovarajte na postavljena pitanja

Odgovorite na sva postavljena pitanja. Mogu vas pitati šta očekujete od posla, koliko vremena procenjujete da će vam trebati za privikavanje, koje su vaše vrednosti, šta vas motiviše, koji su vaši izazovi, zašto ste upisali baš taj fakultet, kolikom platom biste bili zadovoljni…

Rešite problem

Poslodavac vam može postaviti neko pitanje iz poslovne prakse i očekivati da mu kažete kako biste rešili situaciju. Dobro razmislite o odgovoru, ali dajte logičan i racionalan odgovor.

Ukoliko ste u praksi imali situaciju gde je neki vaš predlog bio rešenje problema, predložite da iznesete i tu situaciju. Ukolko se složi, ukratko ispričajte o tome.

Pripremite pitanja

Kada se završi intervju, poslodavac vas može pitati da li imate pitanja. Iskoristite to kao još jednu šansu. Pitajte šta vas zanima. Ako niste dobro razumeli pojedine informacije, zamolite da vam još jednom objasni.

Budite slobodni i da postavite pitanje o budućoj karijeri, napredovanju, edukacijama… Dodatnim interesovanjem pokazuje se veća zainteresovanost za taj posao i kupuju se poeni kod poslodavca. Možete smisliti neko pitanje iz oblasti poslovanja, kojim ćete zaintrigirati poslodavca.

 

Aktivno slušanje poslodavca tokom intervua je veoma bitno. Pored zainteresovanosti, pokazuje se volja i spremnost za ulazak u tim. Ukoliko ipak ne dobijete posao, zamolite poslodavca da vam prosledi povratnu informaciju o vašem razgovoru. Te informacije iskoristite da bolje uvežbate intervju za drugu priliku.

 

Marija Mitrović
About Marija Mitrović 2 Articles
Preduzetnica i savetnik u oblasti online poslovanja i nastupa na društvenim mrežama. Volim da pišem, pomažem i radim sa ljudima koji se ne plaše promene i koji žele da ostvare viziju boljeg života. Po struci sam diplomirani menadžer, a u privatnom životu večiti optimista, posvećeni roditelj, veran prijatelj i ljubitelj svega što ima veze sa internetom, drušvenim mrežama, blogovima, edukacijama i slično.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + 7 =