Da li zaista možemo upravljati našim emocijama i kako?

Znam da mnogi vole da dele emocije na dobre i loše. Za mene to nikada nije imalo smisla, jer su osećanja tu kako bi nas upozorila da li smo na pravom putu ili pak nešto treba menjati. Medjutim, ono što najčešće radimo, volimo da dajemo definicije i okvire. A kada odrastemo sa tim okvirima, onda nam nije lako razbiti ih i razmišljati panoramski. Medjutim, kako se na nešto naviknemo, tako se možemo od toga i odvići. Naročito onoga što nam ne koristi.

Emocije same po sebi nisu loše. Ono što ih čini lošim je ljudska potreba da ih zadržava duže nego što je potrebno, naročito kada su u pitanju tuga, ljutnja, krivica, ljubomora. Emocija ima svoj rok trajanja. Kao i mleko u tetra paku koje otvorite i treba upotrebiti u roku od tri dana, isto tako i emocije imaju svoj rok, samo mnogo kraći.

Svaka emocija traje 90 sekundi. Da, 90 sekundi. Kada se dogodi neka situacija koja izaziva emotivnu reakciju, mi smo u tom stanju samo 90 sekundi. Bilo to stanje sreće, tuge, zadovoljstva, nezadovoljstva, besa, sve one traju toliko.

A šta mi u stvari radimo? Mi produžavamo njihov rok trajanja. To je dobro ako je u pitanju neki ugodan osećaj, međutim, ako ste ljuti na nekoga, to može biti problem. Osećate ljutnju 90 sekundi, ali ukoliko i dalje prepričavate događaj koji je izazvao to osećanje,  vi ćete iznova i iznova okidati to isto stanje ljutnje jer ponovo uvodite sebe  u događaj kao da se dešava sada i ovde. Ovo se dešava zato što naš mozak ne razlikuje realnost od mašte, za naš mozak je to realnost.

Kako uspešno kontrolisati svoje emocije?

Pravilo 1:  Prihvatite činjenicu da vi upravljate svojim emocijama, a ne one vama.

Pravilo 2: Kada se dogodi nešto što izaziva neki negativan osećaj, zastanite i zapitajte se šta je ta osoba (situacija) sada rekla ili uradila što je u vama izazvalo ovakvu reakciju? Da li tako reagujete u sličnim situacijama?

Pravilo 3: Prestanite misliti iznova i prepričavati ono što se dogodilo, jer na taj način ponovo proživljavate doživljaj. Jednostavno donesite odluku šta ćete uraditi u tom trenutku kako biste se osećali bolje.

Pravilo 4: uradite to.

Mi imamo sposobnost upravljanja emocijama i ne postoji opravdanje da se osećamo loše danima, mesecima ili čak godinama. Kada to znamo i prihvatimo kao istinu, više nikada ne želimo dozvoliti sebi da budemo uvučeni u vrtlog negativnosti.

I kao što mleko iz tetra paka traje 3 dana nakon otvaranja i onda ga bacamo, isto tako možemo odbaciti negativnu emociju posle 90 sekundi.

A šta je sa pozitivnim osećajima?

Možemo ih okidati onoliko dugo koliko želimo. Kad već znamo da možemo kontrolisati kako se osećamo, pa zašto to ne bismo iskoristili i osećali se dobro? Samo se setite nekog lepog doživljaja koji u vama budi neki dobar osećaj, zatvorite oči na trenutak i budite tamo i primetite kako se osećate. Zanimljivo, jel da?

Sledeći put kada budete imali situaciju u kojoj neko izazove “negativnu” reakciju u vama, setite se da vi birate da li će taj osećaj trajati 90 sekundi ili duže. Sada sa ovim znanjem imate odgovornost prema sebi da donosite prave odluke i da olakšate sebi život. I imate prava da vaš emocionalni odgovor bude pozitivan ma šta god se dešavalo izvana.

 

S ljubavlju,

Nikoleta Djordjević, NLP trener

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × four =