Čovek za sebe- Erih From

Erih from - Covek za sebe

Koliko puta ste se zapitali ko postavlja standarde USPEHA? Šta je za uspeh, i da li je doživljaj uspeha individualna stvar?

Merila uspeha su deo opštih normi jednog društva.

Uspeti u afričkom plemenu nije isto što i uspeti u Nemačkoj. Kada razmislimo o prioritetima ovih različitih grupa ljudi, dolazimo do zaključka da je uspeh na Zapadu duhovno primitivniji od uspeha u zemljama tzv. Trećeg sveta.

U potrazi za novcem, onim što se socijalno gledano smatra uspehom, čovek se sve više udaljava od sebe, svoje prirode, odnosno svojih iskonskih potreba. Srećom, postoje izuzeci, fenjeri koji svetle u mraku.

Čovek treba da pronikne u svoje nesvesno, u dubinu svog bića, da krene da ispunjava SOPSTVENE (razume se zdrave želje). Merilo ispravnosti postupaka na putu do ostvarenja cilja treba da bude jedno pitanje koje sebi stalno postavlja: Da li na putu ka ostvarenju/ostvarenjem ove želje povređujem SEBE/NEKOG DRUGOG? Ljudski gledano, po svim društvenim kanonima, odnosno normama koje određuju zdravu ličnost nije teško odlučiti šta je ispravno kada su u pitanju CILJ i SREDSTVA ZA OSTVARENJE CILJA. Ona krilatica ’Cilj opravdava sredstva’ često nije prikladna, jer zdravog čoveka (barem mentalno i duhovno) ne može da usreći povreda tuđih prava, naravno ni povreda sopstvenog integriteta, pre svega.

O svemu ovome, i mnogo čemu još govori nam Erih From u jednom od svojih najpopularnijih dela- Čovek za sebe.

Upoznajte sebe, i svoje želje, preispitajte sredstva pomoću kojih dolazite do ostvarenja svojih ciljeva.

Andrijana Sedić
About Andrijana Sedić 19 Articles
Rođena 1992. krizne godine, 3 meseca ranije nego što treba, pa i ako zakasnim- stižem uvek u pravom trenutku. Za život ne može biti rano, već samo kasno. Svima savetujem da budu učesnici u svom životu, a ne samo posmatrači. Zaljubljenik sam u umetnost, prirodu i kreativne industrije. Po profesiji sam diplomirani ekonomista u TURIZMU I HOTELIJERSTVU. Po opredeljenju sam sanjar. Život me kad kad gurne u realizam, ali mi apstraktni se svuda snalazimo, jer svet znamo da posmatramo u više oblika, i svemu dodamo magiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =