3 magična faktora trajanja dobrog braka ili veze

veza brak trajanje ljubav partnerski odnos

Veruje se da su ljubav, fizička privlačnost i strast osnova za opstanak veze. To jeste bitno ali nije dovoljno. Kod većine parova ljubav jeste važna, ali postoje parovi koji ostaju zajedno i dobro funkcionišu i bez ljubavi. U njihovom sistemu vrednosti su druge stvari mnogo važnije u odnosu na ljubav. Fizička privlačnost i strast su kod nekih su jako važni, toliko da ukoliko ih nema na početku, tu vezu ne bi nastavljali.

Magični faktori koji garantuju trajanje dobrog partnerskog odnosa su: posvećenost vezi, zalaganje da brak opstane i svesno biranje partnera da želimo biti samo sa njim ili njom.

Život će pred nas stavljati izazove koji će nekada ove izbore učiniti težim. Upoznaćemo neku izuzetnu osobu, sa kojom se možemo zbližiti, ali na nama je odluka šta ćemo uradit. Ukoliko biramo da ostanemo sa sadašnjim partnetrom, time brak ima veću verovatnoću da opstane, jer se odlučujemo na zajedničku sadašnjost i budućnost.

Sve dok ne odlučite da sa nekim zaista želite da budete u skladnom odnosu i da trajete zauvek, ljubav, strast ili sve one druge važne stvari neće biti dovoljne. Koliko god da je velika vaša sadašnja ljubav, životne okolnosti će se mnogo puta promenti i stavljaće vas u teške situacije. Odluka da ponovo birate istog partnera i odlučujete da želite da trajete, doneće vam osećanje zajedništva, mir i sigurnost.

Na ovaj načn znate da će sve biti u redu, koliko god bile teške životne okolnosti, imaćete stabilno tlo. Sigurni ste u to da ćete biti zajedno, rešiti konflikte i krize. Kada je ova klima u odnosu imaćete sigurnost da budete zaista ono što želite, bez straha od odbacivanja. Vaš odnos će biti ispunjen radošću, uživanjem, spontanošću, sigurnošću, poverenjem i prepuštanjem jedno drugom.

Neki ljudi ne veruju u mogućnost da sa nekim mogu živeti dugo i skladno, ili govore sa nesigurnošću i oprezno. Na primer: Ne znam kuda ovo vodi, šta donosi dan, šta donosi noć, nisam siguran u svoja osećanja, izbor… Uprkos tome što ste dugo, najverovatnije da ovakva veza neće opstati.

Nekada možete promeniti više veza, a da razmišljate o istim ovim pitanjima. Veze se prekidaju, partneri se menjaju, a vi se osećate neispunjeno. Tada bi bilo dobro da se zapitate zašto je u svakoj vezi bila ista situacija, šta to radite pa se uvek vratite na početak.

Svim vezama koje traju, zajedničko je da su partneri odlučili da ostanu zajedno, bez obzira da li je dobra ili ne. Ovde može nastati problem kada loša veza traje do kraja života. Partneri mogu živeti potpuno paralelne živote, ali zajedno. Nisu uključeni jedan na drugog, a život neispunjeno provode zajedno. Neki navode razlog da ostaju zajedno zbog dece, kredita, neki pristaju da trpe odbacivanje ili nasilje, jer su tako odlučili.

Sve dok birate da ostanete zajedno, da se posvetite jedno drugome, želite da imate dobar i ispunjen odnos, da se volite, velika je verovatnoća da ćete upravo takav odnos imati. Za njega ćete se boriti koliko god vam život nekada zadao muke.

Marina Đurin Josić
About Marina Đurin Josić 18 Articles
Ima višegodišnje iskustvo u radu kao psihološka savetnica, u vođenju individualnih seansi, psiholoških i pedagoških radionica. Uverena je da svako može da raste i razvija se, a time sebi omogući kvalitetniji i udobniji život. Voli da uči i podstiče ljude da saznaju o sebi, svetu i drugima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 15 =