Znate li koje je pravo značenje pojma „Bluetooth“?

Fotografija: Andy Kuzma

Bluetooth tehnologija je koristan alat koji je postao veoma važan proizvod u 21. veku. Ali da li ste se ikada zapitali zašto se tako zove?

Odlučili smo da istražimo priču o poreklu imena, koja seže čak jedan milenijum pre nego što je ova tehnologija razvijena krajem 1990-ih.

Očigledno je ideja došla od Intelovog inženjera za mobilno računarstvo – Džima Kardača. Prema Kardačovom izveštaju, on je u to vreme čitao knjigu o Vikinzima i crpeo inspiraciju iz određene istorijske ličnosti.

PROČITAJTE JOŠ: Povreda autorskog prava kod programskih kodova

“Bluetooth naziv je pozajmljen iz 10. veka, od drugog kralja Danske, kralja Haralda Plavozubog (Bluetooth), koji je bio poznat po ujedinjenju Skandinavije, baš kao što smo mi nameravali da ujedinimo PC i celularnu industriju sa bežičnom vezom kratkog dometa”, izjavio je Džim Kardač u članku iz 2008. godine.

Zaista, Harald Bluetooth Gormsson (zvani Harald Blatand Gormsson) vladao je kao kralj Danske do kraja 900-tih. Mnogi mu pripisuju zasluge za uvođenje hrišćanstva u regije koje su ranije bile pagansko područje, kao i za ujedinjavanje različitih lidera nenasilnim pregovorima.

PROČITAJTE JOŠ: IMAJU ROK TRAJANJA: Četiri sigurna znaka da je kompjuter na izdisaju

Njegov logo je kombinacija inicijala H i B napisanih skandinavskim runama.

Oni koji su mislili da poreklo ovog naziva ima veze sa nekim plavim zubom, možda i nisu pogrešili. Naime, neki izvori su imali teorije da je skandinavski kralj Blatand, nazvan Bluetooth jer je imao pokvaren plavkasti zub (iako su drugi sugerisali da je Bluetooth loš prevod Blatanda, koji se mogao odnositi na čoveka tamne kože).

Bilo kako bilo, ova vrsta tehnologije i nordijska istorija zauvek će ostati povezani.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =