ŽIVOT: Zašto je rano ustajanje dobro za vas?

Fotografija: www.modniritam.com

Predugo spavanje ne samo da nije dobro za vašu karijeru, već može uticati na to da se čitav dan osećate umorno, depresivno i bezvoljno. Evo kako da promenite ovu lošu naviku i da lako postanete ranoranilac.

Istraživanja su pokazala da osobe koje rano ustaju imaju bolji imunitet i više energije tokom dana od spavalica. Takođe je dokazano da su manje podložni stresu pošto imaju više vremena da završe svoje obaveze pa imaju i manje razloga za nerviranje. Mali broj ljudi je srećan kada rano ujutru zazvoni budilnik, pogotovo ako ste kasnije legli, ali to je naša realnost i samo je potrebno da je prihvatite kao takvu i učinite sve što je moguće kako biste sebi olakšali.

Prevarite svoj unutrašnji sat

Kada odlučite da promenite svoje navike, uradite to postepeno. Ako ste doneli odluku da počnete da ustajete ranije nego inače, nemojte odmah naviti budilnik na primer sat pre vremena kada ste navikli da se budite, već na svakih nekoliko dana pomerajte buđenje 10 minuta unazad dok ne dođete do željenog vremena. Vaš organizam će se malo-pomalo navikavati na nov režim i samim tim ćete početi i ranije da idete na spavanje.

Mentalni trik

Smislite neki ritual koji ćete svako jutro obavljati, a u kom ćete uživati kako bi vam rano ustajanje lakše palo. Odvojite 15 – 20 minuta da popijete kafu ili doručkujete ili jednostavno pustite svoju omiljenu muziku čim se probudite. Ovo će vam pomoći da se razbudite i da sa osmehom na licu započnete dan. Nikako nemojte čim otvorite oči da razmišljate o obavezama koje vas čekaju.

Bavite se sportom

Dobro je poznato da fizička aktivnost pozitivno utiče na kvalitetan san i otklanja nesanicu, a istovremeno pomaže da imamo više energije tokom dana. Ukoliko možete, bilo bi idealno da odradite trening ujutru kako biste se razbudili i pokrenuli organizam. Ako vam više prija da vežbate popodne, trudite se da ne bude suviše kasno.

Fotografija: www.modniritam.com

Jak doručak i lagana večera

Kada se probudimo, našem telu je potrebna energija, a najbolji način da je obezbedimo jeste da pojedemo jak doručak koji će u sebi imati i ugljene hidrate i proteine pa tek nakon njega možemo popiti kafu. Na ovaj način, pokrenućemo metabolizam i započeti dan na pravi način. A kako uveče ne biste imali problema da zaspite, trudite se da ne večerate posle 19 časova i da obrok bude siromašan uljenim hidratima. Tunjevina sa salatom ili pileće belo meso sa barenim povrćem neki su od predloga za ukusnu večeru.

Izvor: www.modniritam.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 9 =