Zbog čega je važno da konzumirate mlečne proizvode?

mleko u staklenoj boci i zdravi kolači

Mleko i mlečni proizvodi su jedni od najkonzumiranijih namirnica na svetu.  Po nekim statistikama u svetu se popije čak i do 220 miliona litara mleka godišnje. Mleko i mlečni proizvodi su takođe i omiljene namirnice među ljudima. Ukusi mogu varirati od blagih i neutralnih, pa sve do vrlo autentičnih i prepoznatljivih aroma.

Mleko i njegovi derivati upravo zbog ovog širokog dijapazona ukusa koji se može naći među njima imaju i toliko vernih ljubitelja svih generacija. Mogu se konzumirati sami, ili kombinovati uz obrok. Vrlo često su neizostavni deo najpopularnijih i najomiljenijih jela na svetu, kao i prefinjenih gastronomskih specijaliteta.

Ono što izdvaja mleko i mlečne proizvode jeste to dapored prijatnog ukusa možete uživati i u njihovim zdravstvenim benefitima, zahvaljujući visokonutritivnom sastavu. Mnogi nutricionisti mleko nazivaju i nutritivno savršenom namirnicom zahvaljujući odlično izbalansiranom sastavu. 

U nastavku teksta saznajte zbog čega je važno da konzumirate mleko i mlečne proizvode i kako vam ova dobra navika pomaže u očuvanju zdravlja.

#1 Proteini – mlečni proizvodi kao idealan izvor proteina 

Proteini su verovatno nutrijent o kojima se najviše govori. I zaista, protein je nužan za brojne vitalne funkcije u našem organizmu, uključujući rast i razvoj, obnavljanje ćelija i regulaciju imunog sistema. Mlečni protein smatra se kompletnim proteinom, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje pomažu optimalno funkcionisanje organizma.

Protein je takođe i vrlo važan u izgradnji i obnovi mišića, zbog čega je naročito česta tema među rekreativnim sportistima i ljutiteljima aktivnog života. Nekoliko studija pokazuju da ispijanje mleka nakon treninga može smanjiti oštećenja mišića i uticati na obnavljanje mišića, ali i umanjiti bolove i upale u mišićima.

Brojne studije pokazuju da je redovno ispijanje mleka direktno povezano sa smanjenim rizikom od opadanja mišićne mase tokom starosti, kao i da redovna konzumacija mlečnih proizvoda utiče na bolje održanje celokupne mišićne mase kod odraslih osoba. 

Protein se može u naći u namirnicima životinjskog, kao i biljnog porekla. Ipak, nutricionisti i ostali stručnjaci se slažu da je protein životinjskog porekla savršeniji, odnosno kompletniji protein. Razlog ovome su upravo pomenute aminokiseline koje se nalaze u namirnicama životinjskog porekla, a koje se nasuprot tome ne mogu naći u namirnicama biljnog porekla. 

Redovnim ispijanjem mleka i konzumacijom mlečnih proizvoda pomažete vašem telu i muskulaturi višestruko. 

mleko u staklenoj boci

#2 Kalcijum – ključan nutrijent za pravilan razvoj kostiju i zuba

Mleko je jedna od namirnica koja nas vrlo često može asocirati na detinjstvo. Gotovo svi znaju da je mleko važno za pravilan razvoj kostiju i zuba, te da se zbog toga naročito preporučuje deci u razvoju. Razlog ovome je upravo visok sadržaj kalcijuma u sastavu kravljeg mleka. 

Unošenje adekvatnih doza kalcijuma u detinjstvu pa sve do odraslih dana omogućava pravilno razvijen skeletni sistem, i spreči njegovo narušavanje tokom starosti. Istraživanja pokazuju da će vam adekvatan unos mleka i mlečnih proizvoda tokom života smanjiti rizik od oboljevanja od osteoporoze. 

Ovo je jedan od najznačajnijih benefita ove namirnice, koja je jedna od najbogatijih namirnica kalcijumom. Samo jedna čaša mleka može obezbediti oko trećine potrebnog dnevnog unosa kalcijuma. Ne samo mleko, već su i drugi mlečni proizvodi poput sira i jogurta smatraju odličnim izvorom kalcijuma.

Vrlo je verovatno da svi benefiti kalcijuma još uvek nisu otkriveni, budući da su skorašnja istraživanja utvrdila važnu ulogu kalcijuma u aktivnosti ćelija imunološkog sistema astmatičnih osoba, što čini kalcijum novim putokozom ka novim metodama lečenja astme

krava na livadi

 #3 Probiotici – mlečnim proizvodima do stabilne digestivne ravnoteže

Kada smo već pomenuli jogurt i sireve kao jedne od najčešće konzumiranih i omiljenih mlečnih derivata, važno je i spomenuti da oni značajno mogu pomoći vašoj crevnoj flori i doprineti očuvanju stabilne digestivne ravnoteže. Nije čudo što se upravo jogurt preporučuje u slučajevima kada imate probleme sa stomakom. 

Jogurt je namirnica puna probiotika koji čuvaju i štite našu crvenu floru. Probiotici su živi mikroorganizmi poput bakterija i kvasaca. Iako nam je na pomen bakterije prva asocijacija najčešće negativna, naš sistem za varenje ne bi funkcionisao valjano da ne postoje takozvane dobre bakterije koje su neizostavni deo njega.

Kao i za bilo koju funkciju u organizmu – ključ je u ravnoteži. Kada se naruši balans između dobrih i loših bakterija u crevima, dolazi do problema sa stomakom. Upravo se iz ovog razloga u ovim slučajevima preporučuje jogurt koji ima sposobnost vraćanja digestivnog sistema u ravnotežu. 

Zdrav sistem za varenje je ključan za celokupno zdravlje organizma. Sistem za varenje kupi sve nutrijente poput vitamina i minerala iz hrane. Kada je sistem za varenje poremećen, poremećena je i ova njegova funkcija, zbog čega drugi organi i delovi složenog ljudskog tela ostaju bez potrebnih materija.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je konzumacija mleka i mlečnih proizvoda zaista važna iz mnogo razloga – ove namirnice pomažu nam da održimo organizam u optimalnom stanju na toliko mnogo nivoa. Zbog toga, uživajte u svojim omiljenim jelima i napicima sačinjenih od ovih nutritivno prebogatih namirnica kada god to poželite – vaše telo će vam biti zahvalno na ovoj zdravoj navici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 7 =