Zašto biramo „pogrešne“ partnere?

Fotografija: https://pixabay.com/en/

Od njih 100 sa kvalitetima, biram “budalu”! Veoma često se razgovara o ovoj temi kako putem medija tako i u svakodnevnom životu.

Uglavnom se traži krivac sa spoljašnje strane. “To nije do mene, ja nemam sreće sa izborom partnera” Lakše nam je da za naš život bude odgovoran neko drugi pa makar u ovom slučaju faktor sreće ili sudbine. Šta mislite zašto bi neko birao da bude “drugi”? Sada mislim na ljubavnike, ljubavnice. Svesno neko ulazi u intimnu vezu sa nekim ko je zauzet, zašto? Kakvu korist ima od toga što je drugi/a? Možemo da mislimo: “On/a nije srećan/a sa njim/njom!” U meni on/ona pronalazi nešto što nema sa svojim partnerom! Da, ali zašto ja biram oženjenog muškarca ili udatu ženu za svog partnera?

Nije do njih, do mene je! JA BIRAM! Biram nekog ko je zauzet, nedostupan, možda i stariji. Za sve postoji određeni razlog. Da li se možda plašim vezivanja, pa mi je lakše da budem drugi/a u odnosu ili želim da dokažem sebi da neko može sve da ostavi zbog mene? Da li moj odabir partnera liči na moje roditelje? Suštinski, imamo određenu korist od svega toga (ličnu, emotivnu ili neku drugu). Zapitajte se zašto to radite? Zašto bi vas uopšte i zanimalo da li je on/a srećan/srećna u vezi ili nije? Šta radite u takvom odnosu? Šta želite da dobijete? Kada ste u odnosu sa nekim ko je zauzet, ne rešavate svoje partnersko, bračno pitanje. Nešto odlažete, prolongirate, čekate i to je određena vrsta koristi. Lepo kaže M.P. “Zašto da budem srećna kada mogu da budem nesrećna”, isto je tako i sa muškarcima. Važno je uskladiti sopstvene emocije i želje. Šta je to što vi želite? Koga želite pored sebe? Za tim ćete i nesvesno tragati. Sigurno poznajete osobe, koje uvek biraju “BAŠ” starije partnere od 10-tak godina pa nadalje. Zašto, šta traže u njima? Majku, oca, zaštitu, određenu dozu sigurnosti, uljuljkanosti.

Niko ne vrši izbor umesto vas, samo je pitanje da li ćete osetiti kod sebe koje principe i uverenja koristite i šta ste naučili od vaših roditelja. Odustati od rigidnih obrazaca je veoma težak zadatak ali je na kraju veoma isplativ. Kod ženskih osoba kod kojih je otac tip za druženje, kafanu, mnogobrojna poznanstva, nesvesno će vas privlačiti muškarci koji liče na vašeg oca. Njegovi maniri, ponašanja će u vama privući “VEĆU” pažnju nego što bi na primer privuklo neku drugu osobu koja nije imala takvog oca i to u svom iskustvu.

To je reakcija od nas samih, na nešto što već znamo kako se radi, to nam prija, osećamo se sigurno i lepo. Pitanje je samo da li je to “pravi” izbor?

Zapamtite, VI BIRATE!

Olgica Vučenov
About Olgica Vučenov 15 Articles
Diplomirani master psiholog, psihološki savetnik i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije, life i poslovnog koučinga. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentorstvo Srbija, EMCC-Serbia, Evropska asocijacija za integrativni koučing i mentoring EAIPCM. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom i odraslima. Topao terapijski pristup u radu je integrativan i psihodinamski, prilagođen svakom pojedincu uz razumevanje i pružanje podrške.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =